Dominacija Gajsera, napeta borba Kelave i Crnkovića – OPH MX Pakrac

Treća utrka Otvorenog Prvenstva Hrvatske održavala se u Pakracu, na stazi Matkovac. Osim Otvorenog Prvenstva Hrvatske, ova utrka je ujedno bila i utrka Državnog Prvenstva Slovenije pa su gledatelji mogli uživati u vožnjama. Treba napomenuti kako je ovo ujedno i prva utrka Državanog Prvenstva Slovenije.
Iako je sve bilo dobro pripremljeno, dan prije je jako padala kiša te su uvjeti na stazi na treningu bili dosta teški i blatni. Međutim, utrke su bile vrlo dobre jer se sve posušili pa krenimo redom.

MX Open

Utrke između MX 2 i MX Open klase su bile odvojene s obzirom na veliki broj vozača. Tim Gajser je pokazao svu svoju raskoš te je s lakoćom došao do pobjede u obje vožnje. Imamo i GoPro snimku druge vožnje da vidite kako to izgleda kad vozač MXGP prvenstva vozi.
Da zna voziti po blatu i tehnički teškim uvjetima pokazao je Hrvoje Karas, koji je na treningu bio ispod 1s sporiji po krugu od Gajsera, a na utrci je ta razlika bila nešto veća. U prvoj vožnji, Karas je došao do pobjede ispred Marka Leljaka i Mateja Jaroša. Četvrti je bio Mihael Pandžić ispred Antonia Kossia, Igora Ermakore, Luke Brajdića, Filipa Panđića i Renata Sokolovića.

U drugoj vožnji nešto drugačiji rasplet. Matej Jaroš je vodio sve do 30 metara pred cilj, kada mu se motor gasi zbog nepoznatih problema (u pitanju su problemi oko motora) te vodeću poziciju prepušta Marku Leljaku. Hrvoje Karas se morao zadovoljiti s trećim mjestom s obzirom na to da je imao dva pada.  Ostatak poretka su činili Igor Ermakora, Antonio Kossi, Mihael Pandžić, Renato Sokolović, Filip Panđić i Luka Brajdić.

U Slovenskom poretku, najbrži je bio Tim Gajser ispred Hrvatskog trojca. Drugo plasirani vozač bio je Toni Mulec, zatim Theo Urbas, Ian Katanec, Zdovc A., Žitnik M., Mohorič G. i Vranešič B.

MX 2

U Hrvatskom Prvenstvu, Luka Crnković i Matija Kelava su svoju veliku borbu iz Savskog Marofa nastavili i u Pakracu. U prvoj utrci, Crnković je morao predati prvu poziciju sredinom utrke te je Kelava pobijedio. U drugoj utrci, oba vozača su bila unutar 1-2s i držali su odličan tempo tijekom cijele utrke. Pred kraj utrke, Kelava je napravio malo veću pogrešku i više nije uspio stići Crnkovića.

Na treće mjesto se plasirao Luka Križnik, za kojeg se još vide posljedice ozljede, ali se iz utrke u utrku diže. Za treće mjesto bi sigurno bilo borbe da se Karlo Lešković nije ozlijedio. U jednom zavoju, u kontaktu s Križnikom, Lešković je pao i ponovno ozlijedio rame te je vrlo vjerojatno ova sezona gotova za njega. Do ove utrke, Križnik i Lešković su bili vodeći u MX 2 kategoriji.Na četvrtom mjestu bio je Ivan Kundid s 5. iz prve i 4. iz druge vožnje, ispred Edina Halilovića koji je bio 4. u prvoj i 5. u drugoj te Petar Kundid s dva 6. mjesta.

Treba i spomenuti kako je odličan Anej Doplihar pobijedio u prvoj utrci i ukupno bio prvi, Aljoša Molnar je bio drugi, dok je treći bio Jan Pancar. Na četvrtom mjestu je bio Miha Bubnič, zatim Luka Milec, Nejc Gajser… U drugoj vožnji, najbrži u MX kategoriji je bio Aljoša Molnar, drugi je bio Jan Pancar, a treći je bio Anej Doplihar. Ostatak poretka su činili Nejc Gajser, Luka Milec, Miha Bubnič…

Juniori

S obzirom na to da se vozila utrka Europskog prvenstva u Bugarskoj, na kojoj je sudjelovao naš Nikola Hranić i pobijedio, utrka u Pakracu se nije bodovala za juniore. Bez obzira na to, utrka je bila vrlo zanimljiva te zanimljivosti i borbe nije nedostajalo.

U MX 50 klasi, najbrži je bio Antonio Blažeković koji je pobijedio u obje vožnje ispred drugoplasirane vozačice Enole Šamu. Treći je bio Dario Plantaš, a četvrtoplasirani je bio Šimun Ivandić.

S obzirom na teške uvjete na stazi, mnogi vozači su imali problema. U MX 65 klasi, Mia Ribić je odličnom vožnjom s dva prva mjesta došla do ukupne pobjede. S drugim i četvrtim mjestom, Borna Pažić je došao do drugog ukupnog mjesta. Dino Lončar je bio 5. i 2. te ukupno treći. Četvrtoplasirani vozač bio je David Petanjek, zatim su slijedili Matija Šterpin, Luka Kunić i Jelena Kundid.

U MX 85 klasi, Nikola Hranić nije sudjelovao zbog već navedenog Europskog prvenstva. To je iskoristio Mihael Golec, koji je pobijedio u obje vožnje. Drugi je Michel Filipaj s 3. mjestom iz prve i 2. mjestom iz druge vožnje. S trećim mjestom se morao zadovoljiti Kristijan Jakopec, koji je bio 2. u prvoj i 3. u drugoj vožnji.

Uvid u Slovenski poredak kod juniora nažalost nemamo pa ne možemo komentirati kako su se oni kvalificirali.

“B“ Liga

U B Open klasi vidjeli smo dominaciju slovenskog vozača Roka Miklića. On je sa svojom Yamahom uvjerljivo došao do pobjeda u obje vožnje dana. U prvoj vožnji slijedili su ga domaći vozač Vedran Šrajber, Tihomir Kruc, te Davor Lenče i Dinko Folnović. U drugoj utrci, iza Slovenca poredak se malo izmijenio. Na drugom mjestu završio je Tihomir Kruc, dok je treći bio Mislav Celjak. Bosanski vozač Dario Čerkez plasirao se na četvrto mjesto ispred Dinka Folnovića i Igora Kneževića. Zbroj bodova pokazao je da je Miklić prvi s 50 bodova, Kruc drugi s 42, Šrajber treći s 35. Slijede Celjak, Folnović i Lenče.

U B 250 gledali smo zanimljiv dvoboj Filipa Vragotuka iz MK Zlatar Bistrica i Franje Hrdala iz MCK Jaska. Na kraju pobjedu odnosi Filip Vragotuk (47 bodova) drugim mjestom u prvoj te prvim mjestom u drugoj vožnji. Hrdalo, koji je pobijedio u prvoj utrci, drugu završava na trećem mjestu i s 45 bodova završava ukupno drugi. Na trećem mjestu završio je Košmerlj ispred Vinka Evačića, Luke Papka, Frana Čukoića i Antonia Bosanca.

Iako je završio tek na četvrtom mjestu (iza pobjednika Bogomira Gajsera, Jana Pancara i Tomaža Jankoviča iz Slovenije), Danko Braim je pobjednik među vozačima koji se boduju za PH. S maksimalnih 50 bodova bio je prvi ispred Ivice Bišćana, Dominica Tešića, Marija Klanjčića i Aleksandra Tešića. Šesti je završio Krešimir Besednik.