Calco naljepnice za enduro i motocross

Motocross naljepnice su se oduvijek smatrale kao luksuz, ali s razvojem tehnologije, cijena naljepnica je uveliko opala te su postalo puno pristupačnije. Naravno, osim pada cijene, mnoge trgovine nude i nešto lošije naljepnice pa sami kupci stvaraju lošu percepciju o njima.

Kvaliteta naljepnica ovisi o nekoliko stvari, a to je sam materijal, laminacija te ljepilo. I dok je debljina folije, tj. laminacija dosta važna, po nama je ljepilo još važnije i upravo ono stvara veliku razliku u kvaliteti između naljepnica iste debljine.

Na testu imamo naljepnice tvrtke Calco, koja se bavi grafičkim proizvodima i uslugama. U svojoj raznolikoj ponudi imaju i naljepnice za motocross i enduro. Dvije vrste naljepnica su dostupne, s različitom debljinom laminacije. Nešto pristupačniji set ima laminaciju od 100 mic, dok drugi deblji ima laminaciju od 400 mic.

Do sada smo testirali 4 vrste naljepnica – GT Studio, OMX Graphics, dva pristupačna seta te sada na testu od Calco-a. Iako je potrebno još dosta testiranja da bi se vidjelo pravu kvalitetu Calco naljepnica, dosta toga je moguće vidjeti već nakon par treninga. Od svih njih, najkvalitetniji se pokazao OMX Graphics koji ima deblju laminaciju i 3M ljepilo, ali za koji budete platili oko €160 bez personalizacije. Calco je vrlo blizu. Ima dovoljno dobru laminaciju koja će zadovoljiti i najzahtjevnije vozače, a naljepnice bi bile stvarno super da je ljepilo nešto čvršće.

Ono što smo mi uočili da je potrebno dosta dobro proći s fenom (mi smo koristili tzv. heatgun) i to 2-3 puta da se naljepnice zaista uhvate za plastiku. Lijepili smo ih na potpuno nove plastike, koje su bile dobro očišćene (Brake Cleaner, a naknadno nam je rečeno da je najbolje alkoholom) i nakon prvog grijanja i stajanja od par dana, naljepnice su se po rubovima lagano odlijepile. Zatim smo ih još dva puta dobro zagrijali i od tada nema nikakvih problema. Vrlo vjerojatno nismo dovoljno dobro očistili i grijali prvi put pa zbog toga je bilo problema.

Calco

Nakon par treninga, nema nikakvih znakova odljepljivanja, oštećenja i drugih stvari. Naravno, pravo stanje će se znati tek nakon par mjeseci i većeg broja vožnji, ali da je ovo na našim prostorima vjerojatno najbolje što se može kupiti, mogli bi se složiti s tim, a to govore i nekolicina drugih vozača. Velika prednost ovih naljepnica je i njihova cijena, koja iznosi do 750kn, uz koju ide i besplatna personalizacija.

Da ne bi bilo da nismo objektivni, kontaktirali smo par ljudi koji već koriste Calco naljepnice pa pročitajte njihova iskustva:

Pošto moj motor prolazi extremne uvjete korištenja na extreme enduro utrkama Calco dekori izdržali su 150 radnih sati na motoru bez da se i jedan dio odolijepio ili izgulio, ljepilo i folija su na najvišem nivou ali oko dizajna i brzine izrade još ima puno prostora za napredak.

Tihomir Kotarski

Calco mi je izradio naljepnice za Supermoto motor i iako nisam napravio puno sati s tim motorom mogu reći da je ljepilo i kvaliteta folije na vrhunskom nivou to se vidilo već prilikom ljepljenja i definitivno je idealan izbor za enduro i mx motore koji su izloženi velikom habanju naljepnica. Kako sam u svojoj trkačoj karijeri promjenio 15-ak setova dekora od raznih stranih proizvođača mogu samo na osnovi iskustva reći da se ovdje radi o vrhunskoj foliji kao i ljepilu. Ja sam imao jednostavan dizajn pa tako nije bilo teško ostvariti moja očekivanja, ali siguran sam da kako vrijeme prolazi tako će i njihovo iskustvo kao i ideje oko dizajna biti na sve višem nivou. U svakom slučaju cijena je odlična tako da za uložen novac dobivate odličan proizvod.

Tomislav Marić

Calco naljepnice koristim 2 godine. Ovo mi je drugi motor na kojem imam naljepnice i moram reći da sam prezadovoljan. Naljepnice su čvrste i kvalitetne. Mislim da je cijena sa obzirom na kvalitetu skroz prihvatljiva. Vidio sam naljepnice drugih proizvođača no nije takva kvaliteta.

Luka Papak

U nastavku pogledajte galeriju nekih nekoliko naljepnica, a za više informacija o naljepnicama, posjetite službenu Calco stranicu na Facebooku

[one_third] [/one_third] [one_third]POZITIVNO

  • Pristupačna cijena
  • Veoma dobra kvaliteta
  • Personalizacija
  • Dvije vrste laminacije[/one_third] [one_third_last]

NEGATIVNO

  • Upitno lijepilo (zasad drži odlično)[/one_third_last]