SBK: Nije sve tako “zeleno” u Kawasakiju

Danas vam ekskluzivno donosimo članak o nekim drugim odnosima u velikim teamovima. Opće je poznato da teamski kolege pomažu jedan drugome, no, ponekad stvari izmaknu kontroli u odnosu između prvog i drugog teamskog vozača. Upravo to dogodilo se na posljednjoj ovosezonskoj SBK utrci, u teamu Kawasaki Racing Teama (KRT).  Naime, za naslov prvaka, Tomu Sykesu bila su dovoljna dva druga mjesta u dvije nedjeljne vožnje. Sve je išlo po planu u prvoj utrci, Guintoli je odmakao na prvom mjestu, Sykes je bio planirano drugi, no onda, iznenada, sredinom trke prestiže ga timski kolega Loris Baz.

Iako su na početku posljednjeg kruga, iz boksa Bazu pokazali tablu s zapovjedi “LOSE 1 PLACE” (izgubi jedno mjesto ili ti propusti Sykesa), na opće iznenađenje svih, Loris Baz držao je gas do kraja i zadržao drugu poziciju. Neki bi rekli “Fair Play”, no evo kako se oko svega toga izjasnio mladi francuski vozač, Loris Baz:

*Loris, možemo li dobiti tvoj rezime svega što se dogodilo ovog vikenda?
BAZ: “Da, naravno.”

*Vratimo se malo unazad. Kakav je bio vaš odnos s Sykesom otkad ste stigli u Kawasakijev team?
BAZ: “Na početku, sve je bilo OK, ali isključivo na profesionalnoj razini. Bilo mi je jasno da nikada nećemo biti prijatelji. Najviše što mi je pomogao je to što je razvijao motocikl za sebe, a ja sam bio u timu. Na stazi je bio brži pa nismo morali raditi ustupke jedan drugome.”

*Postoji li puno razmjene podataka između 2 timska vozača u boxu?
BAZ:”Pa da. I u startu to je funkcioniralo dobro. No, početkom ove sezone, Sykes je inzistirao da se njegovi podatci ne dijele jer je njegov stil vožnje drugačiji od mog.”

*Jeste li se osjećali kao drugi vozač u timu?
BAZ: Nikako. Nikad se nisam tako osjećao. Mislim da je Tom Sykes žalio da se tako osjećam i da na stazi radim za njega, ali u Kawasakiju su uvijek bili pošteni i pružali su mi sve uvjete cijele sezone.”

*Da je Sykes bio diplomat, i da se ponašao pošteno prema vama, biste li mu prepustili 2. mjesto u prvoj utrci Quatra?
BAZ:”O da, naravno. Ne mislim da sam loša osoba, ili netko ogromnog ega, i ja sam samo čovjek. Volim se utrkivati i biti što bliže vodećima. Moj odnos s Tomom nije krenuo dobro od samog početka, a tijekom sezone se još i pogoršao. Možda me, u svojoj vozačkoj karijeri, neće više nikad trebati, no, kad me trebao, nije me imao. Da sam imao dobar odnos s njim, i da sam želio da bude svjetski prvak – pomogao bih mu. Dobio sam mnogo poruka potpore nakon toga, i mislim da je moja odluka na mjestu. Ne kajem se ni zbog čega.”

Rezultat ovoga, slučajno ili ne – je: Tom Sykes ostaje Kawasakijev vozač broj 1, Loris Baz seli se u MotoGP na Forward Yamahu, a na njegovo mjesto stiže Jonathan Rea s Honde. Svakako pozdravljamo ovakvu odluku te neka bolji pobjedi.