Velikani motosporta: Travis Pastrana

Travis Alan Pastrana (rođen 8. listopada 1983 u Annapolisu) je američki natjecatelj u auto-moto sportu i “stunt” performer. Osvajao je zlatne medalje na X Games u više raznih disciplina, tj. u motocrossu, supercrossu, freestyle motocrossu i rallyju i na temelju toga, možemo zaključiti da je (uz Ricky Carmichaela) najsvestraniji offroad (a i road) vozač u povijesti. Uz sve to, nastupao je i na utrkama NASCAR-a i Roush Fanway Racinga.

Pastrana je osvojio 3 naslova u motocrossu. 2000. godine AMA 125 ccm National prvenstvo, 2001. Supercross prvenstvo “Istočne obale” klase 125 ccm i Rose Creek Invitational. 2000. godine nastupio je za reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država na Motocrossu Nacija.
Njegov izuzetno atraktivan i riskantan stil vožnje brzo mu je prikupio ogroman broj obožavatelja. Pastrana je uvijek bio izuzetno brz na hupserima, spajao je nemoguće kombinacije skokova i uz sve to – radio je zračne akrobacije.

Cijelu svoju karijeru (a i danas), Travisa Pastranu obilježavale su 2 stvari. Naime, kao prvo, cijelu svoju karijeru vjeran je Suzukiju, a kao drugo – svaki njegov Suzuki nosio je broj 199.

#199 najpoznatiji je po svojim nastupima na X-Games. Ukratko, ovako izgleda njegova karijera na tom ultra popularnom natjecanju:

– 1999. pobjeđuje na prvom ikad održanom MotoX Freestyle natjecanju na X Games. Uz to, postiži najveći score ikad – 99.00 bodova
– 2000. po drugi put osvaja zlatnu medalju, pokušava napravisi svoj prvi back-flip no, pada i lomi nogu
– 2001. osvaja treće zlato na X Games
– 2002. ne nastupa zbog ozljede.
– 2003. osvaja četvrto X Games zlato u freestyle
– 2004. pada u pokušaju izvođenja 360 stupnjeva okreta na visini od 15 metara. Ozlijeđen drugog dana uspjeva doći do srebrene medalje
– 2005. peto zlato
– 2006. osvaja tri zlata na jednom X Games eventu. Pobjeđuje u MotoX Best Tricku, MotoX Freestyleu i Rally Car Utrci. U istom danu, na Best Tricku napravio je dupli backflip.
– 2007. u Rallyju osvaja treće mjesto, no na MotoX, unatoč nastupu, ne bilježi rezultat nakon dva neuspjela starta utrka.
– 2008. zlato u Rallyju
– 2009. unatoč padu pri pokušaju izvođenja rodeo 720, dobiva nagradu i četvrto mjesto zbog izuzetno hrabrog pokušaja. Te godine, u Rallyju na X Games zauzima drugo mjesto. Te godine, 8. studenog uspješno izvodi slavni Rodeo 720 s prizemljenjem i snima ga u svoj novi film – Nitro Circus – Country Fried
– 2010. pobjeđuje na Moto X Freestyle duplim backflipom. Također, pobjeđuje i na utrci Speed and Style. Na Rally utrci ne osvaja plasman zbog problema s autom.
– 2011. pada prilikom izvođenja svog slavnog Rodeo 720 na X Games Best Trick, te lomi logu i lakat.
– 2012. izaziva Rally prvaka Sebasiane Loeba na okršaj, no trku ne završava zbog sudara s drugim natjecateljem.

Karijera u rallyju:

Travis Pastrana svoju karijeru u rallyju započinje 2003. na Race of Champions. 2004. prvi put je vozio Subaru za Vermont team a 2006 je potpisao za Subaru Rally Team USA, te je 5. kolovoza ostvario svoju prvu pobjedu na prvom rally natjecanju na X Games ispred legendarnog Colina McRae-a. Te, i narednih godina, bilježi nastupe i na rally America Series, predstavlja SAD na Nations Cupu, nastupa na Colin McRae Forest Stages Rallyju, pojedinim utrkama Svjetskog rally prvenstva (WRC), Rallyju Argentina i Acropolos Rallyju.

Pastrana u utrkama automobila i NASCAR-u:

Travis Pastrana debitirao je (i završio 6.) na Toyota All-Star Showdown 2011. Nakon toga, vozi još tri utrke Pro Series East prvenstva, no, zbog ozljede na X Games prekida nastupe do 2012. Debitirao je u Nationwide Series 22. mjestom u Richmondu 250, dok je na Indiani 250 zauzeo 13. mjesto. Iste godine, debitira i u NASCARU s Fordom. 2013. završava NASCAR karijeru zbog manjka sponzora.

Što je sljedeće na repertoaru “vratolomija” ovog “ludog Amerikanca” ne znamo, no sigurno je da će biti zabilježeno kamerom, te da će nam, vrlo vjerojatno, oduzeti dah. Travisu želimo što više uspješnih pokušaja i što manje ozljeda u nastavku njegove, iznimno opasne, karijere.