Velikani motosporta: Stephane Peterhansel

Francuz Stephane Peterhansel vjerovatno je najpoznatiji vozač offroad utrka izdržljivosti u povijesti. Rođen je 6. kolovoza 1965. godine u Echenoz La Melineu u Francuskoj. Sugrađani tada nisu ni slutili da u svom gradiću imaju čovjeka koji će osvajati Rally Dakar čak 11 puta… no, krenimo redom.

Za razliku od ostalih velikana moto sporta, Peterhansel nije iz kolijevke sjeo na motocikl. Prvi kontakt s vozilom na 2 kotača imao je u dobi od 8 godina. Odmah nakon toga, nakon razvoda njegovih roditelja, seli se kod djeda i bake te se do 12 godine kompletno posvečuje skateboardingu, te s 13 godina, u toj disciplini postaje prvak Francuske. Nakon toga počinje se polako vračati svijetu motociklizma, no, s tek 16 godina prvi put nastupa na motocross utrci. Već slijedeće godine, napušta školu kako bi se totalno posvetio offroad utrkivanju. Već s 18 godina postaje prvak Francuske u Enduru, da bi nakon 3 godine (1988.) prvi put nastupio na Rallyju Dakar. Tad dvadesetjednogodišnji mladić nije niti sanjao da će povijest najektremnijeg rally natjecanja na svijetu biti ispisana baš slovima njegovog imena.

Stephane Peterhansel pobijedio je na Rallyju Dakar šest puta, ali šest puta u kategoriji motocikala, a nakon toga, još pet puta kao vozač auta što mu daje nevjerovatnih 11 naslova Rally Dakar pobjednika.

Na svojim Yamahama pobjeđivao je 1991., 1992., 1993., 1995., 1997. i 1998., a od 1999. započinje s svojim nastupima u kategoriji automobila. Prve godine s Nissanom završava 7., a prvu pobjedu s Mitsibushijem odnosi 2004. Stephane je bio prvi i 2005., 2007., 2012. i 2013.

Osim toga, Stephane Peterhansel dva puta je osvajao naslov prvaka na Svjetskom Enduro Prvenstvu, pobjedio je s Francuzima i na ISDE (International Six Days of Enduro), te na mnogim drugim utrkama i etapnim vožnjama izdržljivosti, bilo na motociklu ili u kategoriji automobila. I ove godine gledat ćemo ga na Rallyu Dakar. I to vrlo brzo. Spephane Peterhansel 2015. nastupit će za Peugeotov team X-raid…i sigurno je među kandidatima za pobjedu. Sretno.