Timer za mjerenje vremena DRC X-Monitor

Off-road sportovi su dosta specifični te za razliku od drugih, zahtijevaju puno treninga. Ukoliko nemate osobu pored sebe da vam piše svaki krug, problem je vidjeti da li uopće napredujete i koliko. Rješenje tog problema su timeri, a danas možete pročitati kako se DRC-ov top model proveo na testu.

DRC X-Monitor dolazi u dvije veličine kako bi se prilagodio volanu motor ate četiri različite boje – crna, crvena, plava i narančasta. Njegova funkcija je mjeriti dvije vrste vremena – krugove te intervale. Korištenje timera je vrlo jednostavno, kratkim pritiskom na gumb započinjete mjerenje, a dodatnim označavate kraj kruga ili intervala. Vrijeme i dalje ide jer u jednom mjerenju možete snimiti 50 krugova, a mjerenje se zaustavlja tipkom stop na ekranu.

Prednost ovog timera je što možete snimiti ukupno 50 krugova te dotične naknadno pregledavati nakon završenih krugova ili intervala. Nažalost nema mogućnosti snimanja više mjerenja pa dotične pregledavati kod kuće nakon treninga.

S obzirom na to da postoji dvije vrste mjerenja, objasnimo obje.

LAP mode

“LAP mode” se koristi najčešće za treninge na stazama, gdje pritiskom gumba na istom mjestu dobivate vrijeme kruga. Vrijeme kruga je prikazano idućih 15 sekundi, a istovremeno timer mjeri drugi krug, što je i više nego dovoljno da se pogleda.

sp1_lap_b

INT mode

“INT mode” je idealan za endure i slične uvjete, gdje je cilj s jednog mjesta doći na drugo u što kraćem vremenu. Nekoliko intervala se možete usporediti što vam može dati uvid u liniju koja je brža.

sp1_int_b

E sad malo prakse. Timer sam koristio nekoliko mjeseci i najveći problem je predstavljao gumb. Zapravo ni sam gumb nije bio problem nego konektor, koji omogućava da se timer skine bez da se mora skidati i gumb, što sam tek naknadno shvatio nakon nekoliko zamjena. Rezultat je bio da se konektor ne mora do kraja uštekati i tada radi odlično. Možda je to bilo samo do mog primjerka, ali to ne mogu znati.

“INT mode” nisam koristio jer sam uglavnom vozio motocross, a “LAP mode” je radio upravo onako kako je i zamišljen. Problem kod gledanja vremena je bilo raznih, od pomicanja zaštite do odsjaja zbog sunca. Iako bi bilo logično da je vrijeme najbolje pogledati u zraku, meni osobno je bilo najbolje prilikom izlaska iz 180° zavoja jer bih u tom trenutku bio nagnut prema naprijed zbog ubrzavanja.

U konačnici jako zanimljiv proizvod, ali mogli bi reći nedovršen i kao takav previse košta. Cijena timera iznosi oko $70. Gledano s druge strane, ukoliko trenirate kao ja bez nekog tko bi vam mogao pisati krugovi svaki put, ovo i nije tako lose i skupo rješenje.

[one_third][/one_third] [one_third]POZITIVNO

  • Dvije vrste mjerenja i modela
  • Mogućnost pregleda vremena[/one_third] [one_third_last]

NEGATIVNO

  • Cijena
  • Problemi s gumbom
  • Nemogućnost pregleda više treninga[/one_third_last]