O’Neal 10Series kaciga – privlačna cijena i veoma dobra kvaliteta

O’Neal proizvodi su relativno novi na našem tržištu i mnogi nisu svjesni o kakvoj kvaliteti se zaista radi. U svojoj ponudi imaju širok asortiman proizvoda, od dijelova za motore i bicikle sve do opreme za vozače. U ovom poslu su blizu 40 godina te imaju iza sebe dugi niz proizvoda te se vani smatraju u vrlo dobre proizvođače motocross opreme i kaciga. Upravo danas na testu imamo jednu njihovu kacigu, koja je gotovo iz vrha njihove ponude.

O’Neal u svojoj ponudi ima čak šest različitih kaciga po pitanju specifikacija, mogućnosti i naravno cijene. Tako imamo 2Series, 3Series, 5Series, 7Series, 8Series i 10Series kacige. Prve tri serije kaciga su namijenjene početnicima, dok su 7, 8 i 10Series kacige nešto ozbiljnije dizajnirane. Sve kacige dolaze s DOT i ECE R22-05 standardima, što znači da su dozvoljene na utrkama pod AMA i FIM organizacijama.

Prije nego krenemo na kacigu, željeli bismo objasniti par stvari oko sigurnosnih standarda kako ljudi ne bi kupovali krive kacige. Trenutno na tržištu imamo tri važna standarda:

  • Snell
  • D.O.T.
  • ECE R22-05

Snell standard nastao je davne 1956 godine te je nazvan po William “Pete” Snell-u, koji je utrkivajući se u autu zbog loše kacige smrtno stradao. Snell M2005 je stariji standard, dok je M2010 najnoviji koji je dozvoljen za utrkivanja samo na AMA utrkama. Posljednji standard je dizajniran tako da upije što veći udarac, koji uzrokuje čak 275G silu (250-300G udarac donosi izuzetno opasne ozljede glave). Od 2013 godine se ne proizvode kacige s M2005 standardom. Prednost Snell standarda je ta što gotovo uvijek kaciga koja prođe testiranja će ujedno proći i DOT i ECE R22-05 testiranja, iako nije uvijek garancija.

DOT standard je osnovan od strane Američke vlade te je najpopularniji. Dizajniran je tako da štiti lubanju od 90% različitih udaraca (male do srednje jačine) te je dizajniran da više upije udarac, nego da ga odbije. Maksimalna G sila koju kaciga mora bez problem izdržati iznosi 250G.

ECE R22-05 je posljednji, a često i dosta nepoznat standard za mnoge. Međutim, ovaj standard bismo mogli reći, objedinjuje oba gore standarda te donosi još neke druge prednosti. Dozvoljen je u gotovo svim natjecanjima, počevši od AMA, WERA, FIM, CCS, Formula USA pa sve do MotoGP utrka. Smatra se najsigurnijim standardom današnjice za kacige te ukoliko vaša kaciga posjeduje navedeni standard, možete biti barem malo sigurniji.

Ukoliko vaša kaciga, u ovom slučaju motocross, ne posjeduje jedan od navedenih standarda, vrlo lako vam se može dogoditi da vam organizatori ne dozvole nastup s tom kacigom koja će vam biti vraćena tek pri završetku utrke. Sa cestovnim kacigama je malo drugačiji problem te postoji mogućnost da dobijete kaznu od policije.

Jedan dodatan način zaštite glave vozača je osiguran s novom MIPS tehnologijom. Ono što MIPS omogućava jest zaštita glave i mozga tako što pri udarcu dozvoljava kretnju unutrašnjeg dijela kacige. Zbog toga što se unutrašnjost može kretati u svim smjerovima, energija udarca se lakše upije i time se izbjegava ozbiljnija ozljeda mozga.