MotoGP: U “lovu” na Hondu

Svima nam je poznato da je Hondin RC213V najbolji motocikl na startnom “gridu” MotoGP svjetskog prvenstva. U posljednje četiri sezone, ostvarili su 3 naslova prvaka sa svojim vozačima, i sve četiri konstruktorske titule. Na neki način, detaljnim analizama, dokazano je zašto su Honde u prednosti (najprije prema Yamahi). Prvi i osnovni razlog tome je taj da u Yamahi nastoje održati pravilnu i tečnu liniju duž cijelog zavoja, dok Honde brzo ulijeću u zavoj uz snažno kočenje, i isto tako, uz “wheelspin” klizanje, iskorištavanju snagu za ispucavanje iz zavoja. Uz to, nije na odmet spomenuti i hi-tech tehnologiju koju Honda ima za kontrolu samog upravljača motocikla. Osim toga, RC213V je motocikl koji je savršeno podešen novim, suvremenim stazama koje sadrže oštre zavoje i šikane. Recimo da bi na stazama starog dizajna, s dugim i brzim zavojima, Yamaha bila u prednosti, no takvih staza je sve manje u kalendaru svjetskog prvenstva. Pitanje je, možda glupo, ali glasi: “Što će iz Yamahe i ostalih timova poduzeti u vezi toga?”

U Yamahi sve je bazirano na brzini ulaska i izlazaka iz zavoja. Drže da je sama brzina kroz zavoje uredu, no da se ove dvije stavke moraju znatno popraviti. Rossi i Lorenzo doslovno mole za “seamless” mjenjač kakav koriste momci iz Honde. Riječ je o extra brzom mjenjaču koji u “višu” brzinu prije nego je trenutna još potpuno “van funkcije”. Testiranja su dokazala da RC213V mijenja brzinu u 0.009 sec, dok je Yamahi M1 za istu stvar potrebno 0,038 sec. Za zaključiti je da bi motocikl, uz takav mjenjač, bio mnogo stabilniji na ulazu u zavoj, ali isto tako, i na izlazu iz istog. Isto tako, Yamahe u 2015. ulaze s novom šasijom kojom žele dobiti na stabilnosti i upravljivosti motocikla.

Ducati? Tu stvari neće biti jasne sve do testiranja u Sepangu u veljači naredne godine. Promjene su bazirane na smanjenju same mašine motocikla, jer ova uvelike narušava geometriju cijelog motocikla. Na tome se radi punom parom i nove mašine bit će spremne za sljedeću sezonu. Koliko uspješno, vidjet ćemo…

Suzukijeve dečke očekuje mnogo posla ako žele imati konkurentan motocikl u 2015. Na premijeri u Valenciji, na zadnjoj utrci ove sezone, nisu se nimalo proslavili. Tijekom vikenda “eksplodirale” su im dvije mašine, “top speed” bila im je 20 km/h sporija od najbržih, utrku završavaju kao 20 s problemom na mjenjaču. U boxu ovog japanskog teama, uvjereni su da imaju dosta vremena da se problemi uklone, no smatraju da je njihov glavni problem nedostatak konjskih snaga. GSX-R tjera oko 230 konja, dok, recimo, Hondu ganja 260. Znači, vozači su na testiranjima bili zadovoljni ponašanjem motocikla i samom šasijom, treba se poraditi na snazi. Kažu- oko toga smo optimistični.

Ako su nam očekivanja vezana uz Suzukijeve nastupe sljedeće godine mala, to bi mišljenje mogli podijeliti i s “povratnicima” u MotoGP, talijanskom Aprilijom. Motocikl koji testiraju zapravo nije pravi MotoGP motocikl, već nova mašina uglavljena u cestovni RSV4 motocikl kakav se vozi u SBK prvenstvu i na temelju kojeg je napravljen ART model za MotoGP. Potpuno novi motocikl bit će spreman za testiranje tek u rujnu sljedeće godine, pa će tako prva prava očekivanja biti u sezoni 2016.