ISLE OF MAN: Utrka luđaka

International Isle of Man TT (Tourist Trophy) motociklistički događaj, utrke koje se tradicionalno održavaju na otoku Isle of Man, dugi niz godina bilo je naprestižnjije natjecanje u utrkama motocikala na svijetu.

Prva utrka održana je davne 1907., a do sad ih je održano ni manje ni više nego 95. Prvi pobjednik bio je Charles R. Collier (1907.), dok najviše pobjeda kroz povijest ima legendarni Joey Dunlop (26 pobjeda). Bruce Anstey je pstavio najbrže vrijeme u povijesti na stazi dugoj 60,7 kilometara. Vrijeme koje je postigao na utrci 2014. bilo je 17:06,682 uz nevjerovatnu prosječnu brzinu od 212,913 km/h.

Od 1949. – 1976., utrka Isle of Man TT bila je u kalendaru FIM Svjestkog motociklističkog prvenstva, no nakon toga je, ponajprije zbog sigurnosnih razloga, premještena u Veliku Britaniju.

Trka se odvija na principu ostvarenja najboljeg vremena na 60,7 kilometarskoj stazi koja se vozi po cestama i ulicama otoka. Tu podrazumijevamo otvorene brze cesta, zavojite dijelove, šumske dionice i dionice uz more, ali isto tako vožnje po ulicama gradića. Start utrke je u gradiću Douglasu na jugo-istoćnom dijelu otoka, a vozi se do Ramseya na sjevero-istoku i nazad. Sve ceste na kojima se utrka vozi su javne ceste, koje su za vrijeme utrke zatvorene za javnost. Utrka se tradicionalno održava zadnjem tjednu svibnja i prvom tjednu lipnja svake godine kad cijeli otok živi u znaku karnevalskog moto utrkivanja.

Tourist Trophy su ekstremno opasne utrke. Vozači postažu vrtoglave brzine po zavojitim i uskim cestama koje su okružene stijenama, provalijama ili pak zidinama. Uz sve to, vozači lete i ulicama mjestašca i gradića gdje su opasnosti najveće, jer su okruženi kućama, zgradama i ivičnjacima. Najbolji dokaz opasnosti Isle Of Mana je podatak da je u razdoblju od 1907.-2009. poginulo 242 vozača na treninzima i utrkama TT-a. „Najsmrtonosnija“ godina bila je 1970. kada je život izgubilo šest trkača.

Sljedeći Isle of Man na rasporedu je od 30. svibnja do 12. lipnja 2015. pa za one koji su ga do sad propuštali, preporučamo da si zabilježe u kalendar.