Završeno Otvoreno prvenstvo Hrvatske – Marko Leljak novi prvak

Proteklog vikenda, u Slovenskim Brežicama na stazi Prillipe, održana je posljednja utrka Otvorenog prvenstva Hrvatske koja je ujedno bila i posljednja utrka Slovenskog prvenstva. To je ujedno i druga zajednička utrka koju su HMS i AMZS zajedničkim naporima organizirali.  Motocross vikend u Sloveniji je jamčio dobar provod s obzirom na solidan broj kvalitetnih vozača te činjenicu da do te utrke nitko nije osigurao naslov prvaka. Dan prije zadnje utrke, u Sloveniji se održalo i Pokalno prvenstvo.

Teška ozljeda Tima Gajsera na Kupu Nacija dalo je tračak nade Toni Mulecu za osvajanjem naslova prvaka, koji je morao osvojiti 46 bodova da se to dogodi. S obzirom da je postojala sitna mogućnost da se to dogodi, Tim Gajser je vozio kvalifikacijski trening te je bio spreman voziti drugu vožnju ukoliko to bude potrebno. U Hrvatskom prvenstvu, Marko Leljak je imao solidnu razliku naspram svoja dva pratitelja, Hrvoja Karasa te Mateja Jaroša. Kako mu je prošle godine na jednoj utrci stao motor, ništa nije bilo gotovo dok i posljednja utrka ne završi.

Glavni konkurenti za pobjedu u Prilippama su bili Klemen Gerčar, prošlogodišnji prvak u MX3 klasi, zatim Toni Mulec, Hrvoje Karas i Matej Jaroš. Bilo je za očekivati da Marko Leljak neće puno riskirati i time ugroziti svoje izglede za osvajanjem ukupnog 1. mjesta. U MX2 kategoriji, u igri za pobjedu su bili Matija Kelava iz Hrvatske te Aljoša Molnar iz Slovenije

Osim MX Open te MX2 klase, održane su utrke i u klasi Veteran te B liga. U MX B Open kategoriji, dva vozača u Hrvatskoj su se odvojila od ostatka, a to su bili Luka Brajdić i Mihael Pandžić. U B-250 je još uvijek bilo sve otvoreno između Tina Križnika te Filipa Panđića, dok je Danko Braim već osigurao naslov prvaka u kategoriji Veterani.

Kako je sve završilo, pročitajte u nastavku.

MX Open

Odmah nakon starta, Klemen Gerčar je uradio ono što se i očekivalo te se brzo odvojio od ostatka skupine. Slijedili su ga Marko Leljak, Hrvoje Karas, Matej Jaroš i Toni Mulec. Posljednja dvojica su vodili nekoliko krugova borbu dok Matej Jaroš nije pao, te se na kraju smjestio iza Hrvoja Karasa. Pred kraj utrke, Marko Leljak nije puno riskirao te su ga obojica Karas i Jaroš uspjeli proći. Pobjednik prve vožnje je bio Gerčar, a slijedili su ga Mulec, Karas, Jaroš i Leljak.

U drugoj vožnji, Jaroš je odlično odstartao ispred Gerčara, Muleca, Karasa, Urbasa te Leljaka. Utrka tek što je započela, Hrvoje Karas je napravio veliku grešku koja ga je mogla koštati ozbiljne ozljede. Na svu sreću, osim što je zadnji nastavio utrku, ništa ozbiljno se nije dogodilo. Toni Mulec je nakon 5-6 krugova uspio proći Jaroša koji ga je uspio pratiti do kraja utrke. Ono što nitko nije očekivao je vrhunska vožnja Hrvoja Karasa koji je s posljednjeg mjesta uspio se probiti do vrha te je u zadnjem krugu skoro uspio proći Jaroša. Da je bilo nešto više vremena, tko zna što bi bilo.

Ukupni poredak je bio Klemen Gerčar, Toni Mulec, Matej Jaroš, Hrvoje Karas i Marko Leljak.

MX2

U MX2 kategoriji, Nejc Gajser je najbolje startao te poveo utrku ispred Luke Kutnara, Matije Kelave, Aljoše Molnara te Aneja Doplihara. Svega dva kruga poslije, Nejc Gajser pada te završava pri dnu poretka. Na prvom mjestu, Luka Kutnar je bio siguran, dok su iza njega u posljednjim krugovima prve vožnje borbu vodili Matija Kelava i Anej Doplihar, koji je Kelavu uspio proći samo dva kruga pred kraj utrke. Ostatak su činili Jan Pancar, Aljoša Molnar, Ian Oskar Katanec te Luka Crnković. U drugoj vožnji, Aljoša Molnar je odlično odstartao te je proveo na prvom mjestu cijelu utrku. Slijedio ga je Matija Kelava te Anej Doplihar koji su također cijelu utrku proveli na 2. i 3. mjestu. U petom krugu, pobjednik prve vožnje Luka Kutnar je morao odustati te je na četvrtom mjestu završio Ian Oskar Katanec, ispred Luke Crnkovića.

Juniori

Naši juniori su također u solidnom broju nastupili u Brežicama. Već očekivano, Nikola Hranić je uzeo ukupnu pobjedu ispred Mihaela Goleca i Mischela Filipaja te u cijeloj sezoni ne zna za poraz. Iza njih su se smjestili Đana Ćano te Billy Bičak.

U klasi MX65, ovog puta je najbrži bio Patrik Ujčić, a slijedili su ga Dominik Piskor i Kristijan Jakopec. Inače Piskor je prvu vožnju završio na 3. poziciji, a drugu na 2., Jakopec prvu na 2. poziciji, a drugu na 4. dok je Matija Šterpin bio 5. i 3. za ukupno četvrto mjesto. Iza njih je bio Borna Pažić.

Mia Ribić je u prvoj vožnji imala problema s motociklom te je završila na 3. mjestu, dok je u idućoj vožnji pobijedila. Antonio Blažeković je ostvario svoju prvu ukupnu pobjedu plasiravši se u prvoj vožnji na prvo odnosno drugo mjesto u drugoj vožnji. Dario Plantaš je završio kao treće plasirani vozač.

B Liga i Veterani

Na startnoj rampi kod B lige i veterana bilo je ukupno 29 vozača. U B-250 kategoriji su se prijavila samo dva vozača, Tin Križnik te Filip Panđić te s obzirom na broj prijava ta kategorija se nije bodovala te je s 10 bodova prednosti Filip Panđić osvojio ukupno 1. mjesto u Otvorenom prvenstvu Hrvatske. U kategoriji B Open, naslov prvaka se odlučivao između Luke Brajdića i Mihaela Pandžića. U prvoj vožnji, Luka Brajdić je doživio peh te je zbog probušene gume morao odustati 4 kruga prije kraja. To je značilo da Mihael iduću utrku mora završiti iza njega što je i učinio te sigurnom vožnjom došao do naslova u kategoriji B Open.

U kategoriji Veterani, u obje vožnje najbrži je bio Bogomir Gajser, ispred Igora Pancara. Naš predstavnik Danko Braim je već otprije osigurao naslov prvaka te je mogao opušteno voziti što je na kraju i rezultiralo ukupnim 3. mjestom

 

S ovom utrkom zaključili smo i motocross sezonu. Nažalost, ove sezone se dogodio veliki broj ozljeda te se možemo samo zapitati koliko napeto bi bilo da su svi vozači bili u top formi. Nadamo se da iduće godine neće biti ozljeda te da ćemo svjedočiti brojnim atraktivnim vožnjima u svim kategorijama.

Ovom prilikom čestitamo svim prvacima i želimo im još puno uspjeha u budućnosti. Vama čitatelji  nastojati ćemo donijeti intervjue s našim pobjednicima da vidite kako je sezona protekla za njih.