Velikani motosporta: Joey Dunlop

Joey Dunlop rođen je 25. veljače 1952. Ballymoneyu, u Sjevernoj Irskoj i definitivno slovi za jednog od najpoznatijih vozača cestovnih motocikala u povijesti. Oni koji su pratili njegovu impresivnu karijeru Tourist Trophy (TT) utrkivanja, znali su ga pod nadimcima “Joey” i “Yer Maun”, a njegova najpoznatija dostignuća u karijeri su tri “Hat-Tricka” na utrkama “Isle od Man TT” (1985., 1988. i 2000.).Na stazi je bio prepoznatljiv (osim po brzini) po tome što je uvijek nastupao u žutoj kacigi “King Of The Road” Joey Dunlop prvi put je nastupio na TT utrci davne 1976. Prva od njegovih 26 pobjeda dogodila se već 1977. na Jubilee Classic utrci. Na utrkama TT Formule 1 pobjeđuje šest puta zaredom u razdoblju od 1983.-1988., te je bio pet puta prvak svijeta u Moto Formuli 1. Jedini je vozač u povijesti koji je osvajao tri “Hat tricka” na TT utrkama:

  • 1985. pobijedio je u F1, Senior i Junior klasi
  • 1988. ponavlja uspjeh iz 1985.
  • 2000. pobjeđuje u Formula 1 TT, Lightweight i Ultralightweight klasi.

Joey Dunlop startao je u 100 utrka na Tourist Trophiju, 26 puta je pobjedio ( u raznim klasama), te tako postao najveći vozač u povijesti ove vrste utrkivanja. Nastupio je i na nekim utrkama Svjetskog Superbike prvenstva i World Grand Prixa, no, nikad nije vozio cijele sezone zbog preklapanja s utrkama njegovog omiljenog Tourist Trophyja.

Osim toga što je bio veliki športaš, Dunlop je bio i veliki čovjek. Sve svoje slobodno vrijeme posvećivao je humanitarnom radu. Organizirao je razne fondacije za prikupljanje pomoći siromašnima (ponajviše u Rumunjskoj i Bosni i Hercegovini), i zbog toga su mu mnogi i dan danas zahvalni.

Nažalost, Joey Dunlop poginuo je na utrci u Estoniji 2000. godine. Kako je proveo život, tako ga je i završio. Naime, na utrci 125ccm utrke, u kišnim uvjetima, pao je kao vodeći, izletio sa staze i završio život među stablima kraj staze. Na istom tom eventu, prije utrke 125 ccm, pobijedio je u klasama 600 i 750 ccm.

U čast Joeya Dunlopa, ukupni pobjednik godišnjeg TT utrkivanja biva nagrađen “Joey Dunlop Cupom”. U njegovom rodnom gradu podigli su mu kip u sjećanje na velikana njihovog područja, dok on (kao kip) sjedeći na svojoj Hondi, svake godine promatra vozače na utrci Isle Of Man TT.

Nesreću motorističke obitelji Dunlop upotpunio je Joeyov mlađi brat Robert. On je poginuo na treningu klase 250ccm utrke NorthWest200 2008. godine.

joey-dunlop-memorial-garden-in-ballymoney-county-antrim-joe-fox