SBK: Phillip Island spreman za start sezone (NAJAVA)

Sezona “FIM Superbike World Championship” je pred vratima. Za manje od tjedan dana vidjet ćemo prve izlaske na stazu. Vozači su već u Australiji gdje se pripremaju za prvu ovosezonsku utrku, a prvi izlasci na stazu bit će već u ponedjeljak kada kreće dvodnevno službeno testiranje.

Ovogodišnje trka u Australiji sponzorirana je od njihove vodeće osiguravajuće tvrtke Swann, te će biti 25. utrka SBK-a u povijesti utrkivanja na ovom Australskom otoku. Kao takav, Australski GP drži rekord po broju održanih utrka ove klase jer se utrke održavaju svake godine još od davne 1990 (osim 1993.)

Jedna od zanimljivih činjenica je i ta da je Phillip Island najbrža utrka u kalendaru SBK prvenstva. Samim time, omiljena je i među vozačima i među publikom jer vozači “lete” stazom dugom 4445 metara prosječnom brzinom od 177,7 km/h. Staza sadrži sedam lijevih i pet desnih zavoja, te mnoga uzvišenja i padine (60 metara visinske razlike između gornje i donje točke staze).

Početak sezone sigurno će biti jako zanimljiv. Najveće pitanje je kako će se mnogi od najbržih vozača snaći u svojim novim teamovima, na svojim novim motociklima. Aktualni prvak Svijeta, Sylvian Guintoli prešao je s Aprilije na PATA Hondu, a timski kolega bit će mu Supersport prvak Michael van der Merk. Hondin tvornički par iz 2014, Jonathan Rea i Leon Haslam napustili su bijeli tim. Prvi će u 2015. nastupati u zelenim, Kawasakijevim bojama uz Toma Sykesa, dok će drugi ganjati crnu, Red Devil Apriliju u teamu s pridošlicom iz Moto2 klase, Jordijem Torresom.

Nekadašnji MotoGP as, Randy de Puniet, nakon testiranja Suzukija za MotoGP, nastavlja suradnju s plavo-žutima, te će ove godine voziti SBK za tvornički Suzuki (Team Voltcom Cresent) s British SBK prvakom iz 2013 – Alexom Lowesom.

Novoimenovani tvornički tim Ducatija, Aruba.it Racing Ducati SBK vjerovat će prošlogodišnjim adutima. Chaz Davies i Davide Giugliano prošlogodišnjim vožnjama su osigurali status u timu, a nakon mnogo rada na setupu motocikla, ove sezone ih možemo češće očekivati na pobjedničkom postolju.

Sve je spremno. Raspored, satnice i rezultate pratite sljedećeg vikenda na mx-cro.com