“Plan mi je parirati im dogodine” – Matija Kelava, 3. plasirani vozač u MX2 klasi

MX-Cro: Kao i što smo obećali, nastojimo donijeti intervjue s Hrvatskim MX vozačima. Ovog puta, s nama je mladi vozač MX2 klase, Matija Kelava. Hvala na odvojenom vremenu Matija!
Matija Kelava: Hvala Vama na pozivu.

MX-Cro: Pošto su dojmovi od ove sezone još relativno svježi, kako si zadovoljan sezonom?
Matija Kelava: Zadovoljan sam svojom vožnjom, ali ne i ukupnim rezultatima natjecanja.

MX-Cro: Na otvorenju Prvenstva Hrvatske, svi su znali da ćeš biti dobar, ali rijetki su vjerovali da ćeš iznenaditi i pobijediti u obje vožnje. Jesi li si se puno spremao prije sezone?
Matija Kelava: Pripremao sam se normalno, ni previše ni premalo, podigao razinu vožnje i bio sam spreman iznenaditi.

MX-Cro: U nastavku prvenstva, ti i Luka Križnik ste vodili veliku borbu i mišljenja smo da bi MX2 klasa bila neizvjesna sve do samog kraja. A onda se dogodila ozljeda! Što se zapravo dogodilo, kako si pao i što si ozlijedio?
Matija Kelava: Pao sam zbog gubitka koncentracije na banalnom zadatku prije zavoja te slomio ključnu kost i ozlijedio ligament prihvatne kosti. Žao mi što nisam mogao nastaviti kontinuitet borbe s Lukom.

MX-Cro: Nije te bilo 3 utrke i već se znalo da ti je prvenstvo izmaklo iz ruku. Onda je došla odmah i ljetna pauza, idealno za potpuni oporavak. Kako si se osjećao nakon povratka u Mladini, gdje si osvojio prvo mjesto? Da li si primijetio da te ozljeda malo unazadila ili je to sve bilo iza tebe?
Matija Kelava: Ozljeda je bila brzo sanirana i pobudila je još veći motiv za dokazivanjem, iako je trebalo malo vremena za potpuni oporavak. U Mladini sam se osjećao sigurno bez ikakvih smetnji.

MX-Cro: Na početku sezone, nitko nije mislio da ćemo te vidjeti na četverotaktnom motoru, barem ne ove sezone, jer si se već pripremao na “starom” 125 ccm dvotaktnom. Da li je bilo poznato da ćeš voziti 4T ili je to odlučeno u zadnji tren?
Matija Kelava: Iako sam se pripremao voziti 125 ccm, promijenjen plan donesli su stručni tim i trener.

Matija Kelava (3)

MX-Cro: Luka Križnik ti je očito jedan od glavnih konkurenata za naslov. Što smatraš, koje su tvoje prednosti kao vozač u odnosu na njega i druge vozače?
Matija Kelava: Smatram da imam bolju tehniku u ključnim elementima vožnje i da vozim s malo manje rizika, nekad s premalo potrebnog što mi je i mana.

MX-Cro: Luka Crnković je u naletu. Smatraš li da je iskusniji i dovoljno brz da ugrozi vas dvojicu iduće godine?
Matija Kelava: Luka je mlađi, ali jako borben i uporan vozač, s obzirom na to da je ove godine iskoristio šansu i postao prvak države vjerujem da će ga to jako motivirati u njegovom radu i donijeti napredak u kvaliteti vožnje kako bi mogao konkurirati Luki i meni za naslov prvaka u 2015. godini.

MX-Cro: Kraj sezone si završio pobjedama, ali si ujedno dobio i poziv za reprezentaciju. Zašto nisi nastupio?
Matija Kelava: Bio sam iznenađen i razočaran što nisam od izbornika i odgovornih ljudi HMS-a bio pozvan niti kontaktiran za europski juniorski kup, u kojem bi mogao dati veliki doprinos za reprezentaciju. Jasno sam pisanim putem dao do znanja da ne želim nastupiti na svjetskom kupu nacija.

MX-Cro: Već duži niz godina treniraš s Miljenkom Pernarom. Napredak je veoma očit, ali mjesta za bolje uvijek ima. Kakvi su ti/vam planovi za budućnost? Hoćemo li te iduće sezone vidjeti malo više na međunarodnoj sceni?
Matija Kelava: Moj cilj su natjecanja za prvenstvo Hrvatske i Europsko prvenstvo. U dosadašnjim nastupima na međunarodnoj sceni osvojeno ukupno 7 mjesto klase 65ccm za EP 2009. , 2011. u klasi 85 ccm osvojio sam 3 mjesti u zoni , a na finalnoj utrci u Engleskoj 15. mjesto u drugoj vožnji s obzirom na pehove. Ove sezone planirao sam nastupe u klasi 125, ali splet okolnosti i povreda to nisu dopustili.
Što se tiče mog trenera, moram reći da prihvaćam njegove metode rada kroz koje sam stekao veliku sigurnost i međusobno povjerenje.

MX-Cro: Kako izgleda tvoj tjedni raspored treniranja u pripremama? Da li si jedan od onih koji više vremena provode na motoru ili pokušavaš jednako rasporediti vrijeme za motor i kondicijske pripreme?
Matija Kelava: Moj trener regulira treninge sukladno mojim potrebama i znanju u tehničko taktičkim i motoričkim područjima, a fizičke treninge obavljam sam u svojoj improviziranoj teretani. Treninge pokušavamo rasporediti jednako i za motor i za kondicijske pripreme.

MX-Cro: Kada si zapravo krenuo i kako je uopće došlo do toga da počneš voziti motocross?
Matija Kelava: Kao mali obožavao sam motore, a pogotovo motocross. Jednog dana su roditelji odlučili nabaviti mali motor i tada je sve počelo.

MX-Cro: Kao mali, vjerojatno si imao i još uvijek imaš nekog idola?
Matija Kelava: Nemam idola, sam sebi stvaram svog idola jer nitko ne može biti isti s drugim, ali ima vozača koji mi se sviđaju kao što su Ken Roczen i Jeffrey Herlings.

MX-Cro: Do sada si vozio veći lijepi broj utrka, a kao i svaki vozač vjerojatno imaš najdražu koju bi mogao izdvojiti?
Matija Kelava: Svaka utrka mi je draga na svoj način, najdraže su mi kada uspijem zadovoljiti sebe i trenera svojim načinom vožnje i rezultatom, i kada vozim sa stranim vozačima i uspijem doći do dobrog rezultata. Određeno najdražu utrku nemam.

MX-Cro: Stariji vozači imaju druge obveze, a jedna od tvojih je i škola. Uz silna treniranja, vjerojatno i nemaš puno vremena za druge stvari. Ili uspiješ to sve regulirati?
Matija Kelava: Dobrim rasporedom svojih obveza donekle uspijem zadovoljiti i ostale interese, naravno briga prema školi je nepobitna, iako škola nije previše teška pa s te strane nemam previše problema.

MX-Cro: Od trenutnih vozača u Prvenstvu Hrvatske u najjačoj klasi, prema tebi tko ima najviše izgleda za osvajanjem prvenstva iduće godine?
Matija Kelava: Po meni nema favorita. U Hrvatskoj su trenutno trojica vozača podjednakih kvaliteta (Leljak, Karas, Jaroš), pitanje je nepredvidivih pehova koji mogu utjecati na krajnji poredak.

MX-Cro: Uskoro kreće nova Supercross sezona, a i MXGP će vrlo brzo doći. Koji su tvoji favoriti u osvajanju naslova?
Matija Kelava: Tu nema dvojbe za sada u klasi MX2 Jeffrey Herlings kojem račune može poremetiti jedino Tim Gajser. U MXGP klasi uz dosadašnju dominaciju Cairolia dolazak Američkog vozača Ryana Vilopotoa u MXGP će biti jako zanimljiv. Mislim da bi tu moglo biti borbe. Sezona će definitivno biti zanimljiva kao i supercross sezona u kojoj će biti puno dobrih vozača.

MX-Cro: Imaš li još neke hobije ili je motocross tvoja preokupacija?
Matija Kelava: Motocross ispunjava dio mojih interesa, ali kada se natječem onda je to moja osnovna preokupacija. Hobiji su mi snowboard, windsurfing, klizanje.

MX-Cro: Misliš li da ćeš se motocrossom još dugo baviti i graditi neku veću karijeru, jer talent jesi?
Matija Kelava: Sve što znam do sada je plod mog rada i zalaganja mog trenera bez kojeg sigurno ne bi ostvario ovo što jesam. Želim nastaviti istim tempom. Uvijek više! Pa do kud stignem. Nadam se voziti natjecanja izvan Hrvatske.

MX-Cro: Sponzore je dosta teško naći ovih dana, a svaki novi sponzor je veliki vjetar u leđa. Kakva je situacija kod tebe, da li uspijevaš naći sponzore ili se “krpaš” kao većina vozača?
Matija Kelava: Za sada većinu tereta snose moji roditelji i moja obitelj, brat, sestra i roditelji kojima sam najzahvalniji te uz pomoć nekoliko sponzora: Moto špica, Valtec-Valvoline, AMP-Racing, ponešto od Monster Energy. Hvala im!

MX-Cro: Misliš li da bi dogodine mogao parirati trojcu Leljak-Karas-Jaroš?
Matija Kelava: U zadnje vrijeme sve manje zaostajem, plan mi je parirati im dogodine.

MX-Cro: Matija, zahvaljujemo ti na odvojenom vremenu. Puno sreće s pripremama i u novoj sezoni!
Matija Kelava: Hvala i Vama.

Matija Kelava (2)