Nagrada Gornje Petričke i Općine Ivanska

Prva rampa je pala i sezona 2023. je startala!

Nakon nekoliko godina pauze, opet je aktivirana staza Antunov Brijeg.

Iako geografski nije u Slavoniji, atraktivna staza u Gornjoj Petrički je upravo zbog svog statusa među vozačima uvrštena u raspored Slavonske motocross lige.

U pripremi utrke velik doprinos je dala i Općina Ivanska, tako da je cijeli događaj održan pod nazivom “Nagrada Gornje Petričke i Općine Ivanska”.

Čak 109 vozača se pojavilo na rampi, te su usput oborili i rekord iste.
Juniori, seniori, quadovi i amateri su na odlično pripremljenoj stazi imali priliku pokazati koliko su se uspjeli pripremiti za nadolezeće utrke Prvenstva Hrvatske.

Domaćin Vlado Mrazović i obitelj su odradili posao na pripremi staze, a dar s neba je bila kiša koja je u subotu pala baš onoliko koliko je trebala… Blato na treningu je bilo dovoljno da se vozači zagriju, a zadnji su trening odradili quadovi, koji su poravnali stazu najmlađima.

Cijeli event je otvoren pozdravnim govorom načelnika Općine Ivanska, gospodina Željka Mavrina, predsjednika Slavonske motocross lige Zorana Nožinića, te tajnika i osnivača lige, Ivana Došena.

Čast otvaranja sezone 2023. je pripala klasama 50 i 65 ccm. 12 mladića je zazujalo strojevima i prikazali veliku hrabrost i talent. U klasi 50 ccm ukupnu pobjedu nakon dvije vožnje odnio je Rok Cebović ispred Jakova Kuzmića (MX Šipek), te Leonea Tonkovića (MCK Kutina). Dečke su pratili novi vozači, Endi Tonković (MCK Kutina) i Marko Mlakar (MK Viškovci).

U klasi 65 ccm je briljirao Stefan Lenče iz MK Pakrac-Lipik koji je bio najbrži u obje utrke, ispred Davida Dorčića (MK Krašić), te Franka Sinkovića (MX Šipek). Ovu trojicu su pratili Mirko Andrić iz susjedne BiH, Niko Slaviček (Extreme klub Malino-Oriovac), Tin Kos (MX Šipek), te Daniel Nikić (MK Požega-Promet) kojem je ovo ujedno bila i prva utrka u životu.

Klase 85 i Ladies su dobile pojačanje s gostima iz Slovenije. Alex Novak i Taj Golež koji su demonstrirali što znače konstantni treninzi.

Najbrži na motoru od 85 ccm bio je Bruno Berić ispred Mateja Mihovca i Jure Kosa (svi trojica iz MX Šipek), a pratili su ih Antonio Topalović iz BiH, Dominik Došen i Lea Ivanović (MK Viškovci), Filip Spudić (MK Štefanci), Dominik Blažević (MK Požega-Promet), te novi vozač Karlo Medved (MX Šipek), te Nikola Vrbnjak iz istog kluba, koji zbog pada nije dovršio utrku.

U poretku klase Ladies, Lea Ivanović je završila ispred Nike Lucije Šrajber (Extreme klub Malino-Oriovac).

Najbrojniji su tradicionalno bili B-ligaši, zajedno s veteranima i enduro klasom.
Pet enduraša, trinaest B-ligaša na 250-icama, petorica na 450-icama, te jedanaest veterana su napunili rampu i pružili prekrasne prizore.

U klasi Enduro najbrži je bio Luka Papak, ispred Nike Pekoča i Dejana Premužića (MK Bjelovar), te Roberta Sedlačeka (Extreme klub Malino-Oriovac) i Eugena Voštinića (MK No Limit)

U B-250 pobjedu je odnio Sebastian Horvat (MCK Mala Gorica), ispred Filipa Kovačića (MX Šipek) i Mihaela Zvonareka (Metalni Racing Team), koji je ovaj put utrku završio bez pada. Još deset vozača je uspješno završilo dan. Fran Bartolec, Ivan Pintarić, Patrik Blažević, Mario Rebo, Kristijan Klinčić, Luka Spudić, Josip Mrša, Patrik Biber, Karlo Klanjčić i Damjan Ciglar.

Jači B ligaši su pratili Danijela Despića (MX Šipek), za kojim su u poretku bili gosti iz Slovenije Anže Svetek i Janez Kosir, te Matej Mihelčić i Marino Broz.

Veterani su svi zajedno vozili u jednoj klasi, a brži i od veterana i od B-ligaša i enduraša je bio nenadmašni Simon Lavrin iz Slovenije. Drugi i treći su bili vozači MX Šipek, Mario Klanjčić i Ivica Bišćan, koji je ujedno i jedan od najzaslužnijih za pokretanje cijele priče oko staze u Gornjoj Petrički. Nakon njih kraj direktora utrke Branka Majstorovića, ciljem su prošli Ivica Jakopec (MCK Štefanci), Janez Kelhar, Krunoslav Ivanović (MK Viškovci), Dominic Tešić (MCK TRP Marović), Gorazd Vidic (Slovenija), Ivica Vlahovac (MCK Mala Gorica), Krunoslav Tonković (MCK Kutina) i Krešimir Besednik (MX Šipek)

A liga!
Velikih 15 vozača i jedna vozačica.
Nakon dugo vremena imali smo priliku vidjeti toliki broj vozača u kraljevskoj klasi. I imalo se šta vidjeti. Atraktivne, puno vremena u zraku, puno borbi, malo padova i gubitaka plasmana, pa nadoknađivanje istog… Izuzetno zanimljive utrke su nam pružili ovi vozači.
U klasi 250 ccm pobjedu je odnio Tilen Demšić iz Slovenije ispred Luke Kunića (MX Šipek), te Alena Gajsera, također iz Slovenije. Gledatelje su svojim vožnjama još počastili Mia Ribić (MCK Savski Marof), Dino Lončar (MŠD Zabok), Matija Šterpin (MKK Calderiva), Kristian Jakopec (MCK Štefanac), Borna Pažić (MOFRK Sv. Ivan Zelina), Dominik Ložar (Extreme klub Malino Oriovac) i Dominik Piskor (MK Karas Team).
U najjačoj klasi pobjedu je odnio David Petanjek (MCK97), drugi je bio Tadej Dolinar iz Slovenije, te treći Renato Sokolović (MX Šipek). Njima su društvo pravili još i Ivica Jakopec (MCK Štefanci) i Mario Kojić iz BiH.

Klasa Amater, jedna od osnovica Slavonske motocross lige, u Gornjoj Petrički je okupila ukupno sedamnaest vozača. U klasi 250 ccm ciljem su prolazili redom: David Frgec (MX Šipek), Marino Truhan, Hrvoje Pezić (MCK Kutina), Danijel Andrić, Marko Deželić, Franjo Malnar, Marin Jarnević, Dalibor Oštrec i Ivan Žigolić.
U klasi 450 ccm, redoslijed je bio: Antonio Bikić Veselica, Dubravko Sinković, Andrija Strilić, Stjepan Strilić, Marijan Zečković. Tomislav Horvat, Karlo Bedlek, te Ivan Besednik.

Poduži popis vozača koji su uveličali ovaj dan završavamo “marginalcima”. Quadcross je disciplina koja nema svoje mjesto pod suncem krovne organizacije, no petnaest vozača četverocikala su dokazali da ih ima i da zaslužuju biti tu! Najmlađa natjecateljica je bila Zsofia Mohacsi iz Mađarske, dok su se u jačoj klasi na postolje popeli Ivan Brdarić (Extreme klub Malino-Oriovac), Ocsko Barnabas (Mađarska), te Marin Galić (MX Šipek). Hrvatskim vozačima Svenu Nožiniću, Igoru Popoviću, Dušku Kuševiću i novaku Sebastijanu Grđanu su se pridružili i Alan Donko iz Slovenije, mađarski vozači Nagy Laszlo, Krisztian Bundics, Szabo Balazs, te još jedna dama, Veres Vivien. I posebno valja izdvojiti redovnog natjecatelja SML, čovjeka koji je potegao iz daleke Bugarske, gospodina Pavela Kashova.

I naravno, tu su bili i voditelj programa, gospodin Romeo Pocrnić, suci, medicinska ekipa, redari i svi ostali koji su pomogli da ovaj dan ostane u dobrom sjećanju svima.

Poduži pregled je tu, no svi ovi vozači zaslužuju da ih se imenuje (nadam se da nitko nije preskočen). Odrađena je jedna velika utrka, a uz sve komentare i osvrte nakon utrke, posebno je zadovoljstvo bilo slušati one o opuštenoj i obiteljskoj atmosferi, te prije svega dobroj zabavi.

Slavonska motocross liga je otvorila sezonu, red je na Prvenstvu Hrvatske koje započinje tradicionalnom utrkom na Uskršnji ponedjeljak, na stazi Pepačev Brijeg u Savskom Marofu.
Kalendar zemljanih disciplina za ovu godinu je pretrpan, te će zasigurno biti mnogo prilika da ljubitelji sporta uživaju u odličnim vožnjama.