Matija Kelava, prvak MX Open klase – “…odlučio sam se ponajviše posvetiti Prvenstvu Europe”

MX-Cro: Matija, 2016. sezona bismo mogli reći da je bio šlag na torti za sav tvoj trud u dosadašnjoj karijeri osvajanjem MX Open klase, a isto to si uspio ponoviti i ove godine.  Ispričaj nam malo o tome, što ti je bilo teže ove godine naspram tvoje tzv. rookie godine?
Matija Kelava: Istina, 2016. godine sam ušao u klasu Open nenadano nakon priprema za klasu mx2 i na kraju se pokazalo jako dobro, vodio sam borbu za prvo mjesto i na kraju uz sav trud uspio završiti kao prvak. ove sezone bilo mi je lakše nego prošle 2016. jer sam malo napredovao i samim time sam opet završio kao prvi, samo uz manje truda. Jedino što mi je otežalo prvenstvo su ozljede koje su me malo unazadile i zbog kojih nisam nastupio na nekim utrkama van Hrvatske i samim time mi sezona nije bila posebna.

MX-Cro: Sezona je krenula dosta loše po tebi. Težak pad na utrci u Gornjoj Petričkoj, ali si to uspio do kraja godine stići I čak na kraju s lijepom bodovnom razlikom završiti sezonu.
Matija Kelava: Da, na samom startu prve utrke u prvom zavoju sam pao i zadobio potres mozga. Znao sam da zaostajem puno s bodovima i da se moram jako potrudit i ne griješit da bih to dostigao. To mi je dosta destabiliziralo početak sezone, ali do kraja godine bilo je dosta utrka i uspio sam se stabilizirat i uz dobar rad i smirenost sam uspio doći na prvo mjesto, uz još jednu blažu ozljedu ramena sredinom sezone.

MX-Cro: Osim tebe i drugi vozači su imali dosta padova. Nakon Karasa, Jaroš se isto oprostio od vožnje u 2018. godini nakon pada u Orehovoj Vasi.  Moguće je da će konkurencija u MX Open klasi u 2018. godini biti nešto slabija nego prije. Kakva su tvoja očekivanja od konkurencije?
Matija Kelava: Nažalost i Matej je imao veliku ozljedu noge pred kraj sezone, ne znam da li će vozit iduće godine. Nadam se da će i drugi vozači napredovati kako bi to bilo na višem nivou, volio bih da ima malo više vozača podjednake kvalitete, ali bojim se da se situacija neće puno promijeniti.

MX-Cro: Kakvi su ti planovi u 2018. godini, posvetiti se možda više prvenstvu Europe?
Matija Kelava: Bio sam vrlo neodlučan, ali uz razgovor s trenerom odlučio sam se ponajviše posvetiti Prvenstvu Europe, nakon toga Prvenstvu Hrvatske i slobodnim vikendima volio bih voziti utrke van Hrvatske. 

MX-Cro: Već godinama pričamo o zajedničkom prvenstvu Hrvatske i Slovenije. I dok je to moguće, imamo samo dvije zajedničke utrke. Bez obzira na to, često si ove godine vozio u Sloveniji. Kako su ti dojmovi po pitanju konkurencije i staza?
Matija Kelava: Utrke sa Slovencima su definitivno zanimljivije kako nama vozačima, tako i gledateljima. Jača je konkurencija, više borbi, prestizanja, puno vozača na startnoj rampi… Samim time u vozačima se budi veća želja i motiv da napreduju i da budu bolji. Mislim da bi bilo uredu da se napravi više takvih utrka, ali opet da ih ne bude previše tako da bi se bolji vozači mogli bazirati na utrke van Hrvatske.

MX-Cro: Kada smo već spomenuli prvenstvo Slovenije, možeš li ga usporediti s našim utrkama?  
Matija Kelava: Uglavnom ovisi od organizatora do organizatora, neke utrke su bolje u Hrvatskoj, a neke u Sloveniji, ali u prosjeku mislim da je u Sloveniji nešto bolje. Kada bi bilo više medijske popraćenosti poput npr. Kreator TV-a, mislim da bi to jako pridonijelo našem sportu.

MX-Cro: Slovenija svakako ima kvalitetnije vozače, a što misliš o organizacijama s obzirom da si vozio dosta utrka u Sloveniji? Što vidiš kao jedan od propusta naših organizatora?
Matija Kelava: Mislim da bi se organizatori hrvatskih utrka trebali više potruditi da svake godine to podignu na veći nivo. Stazu pokušat što bolje uredit da vozači budu zadovoljni, da to ne bude isto kao i svake godine, da pokušaju ubaciti nešto novo, možda uz motocross još nekakav događaj da to ljudima bude interesantno. Na bilo kakav način privući gledatelje, medije, sponzore itd… Uz to mislim da bi i same organizatore hrvatski savez morao više podržavati, kako financijski, tako i stručno. Samim time te utrke bi bile na višem nivou.

MX-Cro: Svi u svojim karijerama imaju neke stvari koje bi htjeli promijeniti. Što bi ti naveo kao svoje?
Matija Kelava: Najveći propust je taj što sam počeo bez pratnje trenera i tu sam stekao krive navike koje me znaju i dan danas pratit. Kad bih mogao vratit vrijeme to bi bilo prvo što bih promijenio.

MX-Cro: Fizičke i psihičke pripreme u MX-u su jako bitne. Vidimo da si često na motoru, koliko još odvajaš vremena za pripreme? Možeš li čitateljima dočarati kako to izgleda kod tebe?

Matija Kelava: Pored treninga s motorom, kroz većinu karijere nisam imao nikakve specifične fizičke pripreme. S trenerom dosta radim na psihologiji uz pratnju Ivana Rihtera s kojim sam prije godinu dana počeo radit na psiho-fizičkim sposobnostima. To bih još dodao pod propuste, mislim da sam i s njime trebao početi ranije.

MX-Cro: Imaš li neku posebnu vrstu pripreme na dan utrke ili pred samu utrku? Recimo neki vozači uvijek moraju prvo obući desnu čizmu, neki odvoje određeni dio vremena kako bi u glavi prošao kroz sve moguće situacije.
Matija Kelava: Iskreno i nemam neki posebni ritual, navečer prije spavanja se smirim i pokušam cijelu stazu u glavi proć onako kako mislim da bi bilo pravilno. Prije same utrke volim se odvojit od okoline, pustit si muziku i skoncentrirat se. U principu pokušavam cijeli dan provest bez nervoze i napetosti, da to sve bude opušteno. I na kraju krajeva pokušat uživat u svakom trenutku.

MX-Cro: Koja ti je utrka ostala u sjećanju po dobrome, a koja po lošem te zašto?

Matija Kelava: Pamtim više dobrih utrka, posljednju koju bi mogao odvojit kao dobru je zajedničko prvenstvo Slovenije i Hrvatske 2016. u Zaboku. Na toj utrci bio sam potpuno opušten, nisam imao velika očekivanja jer sam prije toga bio ozlijeđen i nisam imao puno treninga, a završio sam obje utrke kao drugi iza Gajsera i vodio sam borbe sa slovenskim vozačima u kojima sam uživao.

A kao lošiju bih odabrao utrku Europskog prvenstva u Srbiji, isto pretposljednje sezone, kada sam bio na trećoj poziciji sve do trećeg kruga prije kraja kada me je kvar na motoru koštao pada, slomljene ključne kosti i izgubljenih bodova u ukupnom poretku.

MX-Cro: Kada bi bile utrke 1-na-1, koga bi najviše volio za suparnika, a koga najmanje?
Matija Kelava: Nemam sad nikog osobno koga bih volio ili ne, ali kada bi morao birat, birao bih nekoga tko se tehnički lijepo vozi i tko se ponaša sportski, jer ako se vozim i borim s nekime onda bih volio da je to zanimljivo i lijepo za vidjeti. Ne bi volio da je to netko tko se vozi grubo, tko radi nekontrolirane pokrete i dovodi sebe i mene u opasnost, poznatije kao vozači koji voze na silu.

MX-Cro: Znamo da je motocross skup sport. Sigurni smo da imaš sponzora koji ti to sve malo olakšavaju pa evo prilike da im se zahvališ.
Matija Kelava: Prvo bih htio zahvalit roditeljima koji mi to omogućuju i cijeloj obitelji koja me podržava, treneru Miljenku Pernaru bez kojeg ne bih bio tu gdje jesam, a od sponzora bih prvenstveno naveo Moto-Špica koji me od početka karijere prati. Za ostale ostavljam prostor da se dokažu, pa ću im krajem sezone zahvaljivati. 😛

MX-Cro: Matija, sretno u idućoj sezoni I hvala na odvojenom vremenu.
Matija Kelava: Zahvaljujem. Pozdrav. 😉