Kawasaki, KTM i Yamaha predstavili 2016 motore

Iako smo tek na polovici 2015. godine, tri velika proizvođača su već predstavili svoja rješenja za iduću godinu. Dok je dosta toga bilo poznato za KTM i Yamahu, Kawasaki je doživio velike promjene.

Kawasaki

KX450F

Motor je oko 3.5 kg lakši u odnosu na prethodnika, što znači da je težak 108.7 kg te ima nešto više snage. Dolazi s novom aluminijskom ramom, dosta podesivosti za vozača te unaprijeđenom elektronikom. Kompletne promjene su sljedeće:

 • Nova olakšana rama
 • Nova mašina
 • Potpuno nove plastike
 • Poboljšane postavke amortizera
 • Redizajniran klip
 • Redizajniran usis ventila
 • Novo kučište filtera koji više nema nikakvih metalnih dijelova
 • Poboljšana ručkica gasa i novi senzor
 • Promjenjena pumpa goriva (vanjski dio)
 • Novi tiši auspuh
 • Promjene oko brzina (olakšane)
 • Novi DFI softver za modificiranje mapa

KX250F

Za razliku od 450 modela, 250 nije doživio puno promjena. Novi model ima veću mogućnost podešavanja fuzdrastera i volana, dok su ostale promjene sitne i neprimjetne.

KX100, KX85, KX65

Sva tri modela sudoživjela sličnu sudbinu kao i 250 model, što znači samo sitne promjene. KX85 je dobio KIPS sistem za usis zraka, dok je sve ostalo jednako.

KTM

Za razliku od ostalih proizvođača, KTM svake godine poprilično unaprijedi motore. Ovaj put su na red došli gotovo svi modeli, od dvotaktnih do četverkotaktnih.

SX125

Mašina SX 125 modela je 2 kg lakša te jača zbog optimiziranih portova. Tu je i novi klip i cilindar, lakša kučišta, nova getriba (6 brzina, isti omjer), “No Dirt” mjenjač te novi auspuh.

Osim mašine, tu je i nova, olakšana šasija, zadnji koš i zadnja rama. Također ima novi “No Dirt” mjenjač što onemogućava nakupljanje blata i otešano šaltanje.

Nove 4CS vilice, Galfer Wave disk, drugačiji usis i zračni filter

SX150

SX 150 je model za sve one koji žele lakoću upravljanja s SX 125, ali snagu blizu SX 250 modela. Mašina je gotovo 2 kg lakša i ima više snage u odnosu na stari model. Gotovo identične promjene kao na SX 125 modelu se nalaze i na SX 150 modelu, osim što je veći klip i cilindar.

SX250

SX 250 je jedini model koji nema gotovo nikakvih promjena. Tu je novi guvernal, olakšani točkovi te nove Brembo klješta s novim Galfer Wave diskom

SX250F, SX350F, SX450F

Sva tri modela su identična modelima Factory Edition od ove godine, što se već unaprijed znalo. U odnosu na Factory Edition, motori su još dodatno malo olakšani te su tako jedni od najlakših u klasama. Kompletne promjene, barem 450 modela (a gotovo su identične i kod 250 i 350 modela) možete vidjeti ovdje.

Yamaha

Yamaha nastavlja s unaprijeđenjem svojih četverotaktnih modela, dok su dvotaktni modela slabo unaprijeđeni. Na svu sreću, Yamaha i KTM su još uvijek jedini proizvođači dvotaktnih modela, uz Husqvarnu što je gotovo isti KTM.

2014. godine, Yamaha je predstavila potpuno redizajnirani YZ450F i YZ250F, 2015. godine su dobili par poboljšana, dok je za 2016. godinu Yamaha predstavila par ključnih poboljšanja. Motor je nešto jači u odnosu na prošlu godinu, ali je Yamaha više poradila na niskim do srednjim okretajima.

S obzirom da je ovo j 60. obljetnica, Yamaha je umjesto bijelo/crvene boje predstavila retro žuto/crnu, koja će biti dostupna za YZ450F i YZ250F.

YZ450F

YZ450F model je konačno dobio tzv. Launch Control System, odnosno sustav protiv proklizavanja prilikom starta. Tu su i novi profili za usis i ispuh bregaste, za bolje performanse pri niskim i srednjim okretajima. Yamaha je i napravila određene promjene na rami, stražnjoj vilici, držačima mašine te novi mostovi (25 mm offset), kako bi dodatno poboljšala upravljanje. Tu su i nove postavke vilica, 270 mm prednji disk te poboljšani mjenjač.

YZ250F

S obzirom da je YZ250F osvojio gotovo sva testiranja velikih časopisa, Yamaha je napravila samo par promjena. To su unaprijeđena rama, poboljšani mjenjač, nove postavke vilica te 270 mm prednji disk. 

YZ250X

YZ250X je potpuno novi model iz Yamahe, koji se bazira na YZ250 modelu. Razlika između ta dva modela je u tome što X model je zapravo više “off-road” nego za motocross, idealan za Cross Country i Hare Scrambles natjecanja.

Ima veći lonac auspuha i jače felge, dok je ostatak jednak kao kod YZ250.

YZ250, YZ125, YZ85

Ova tri modela nisu doživjela velike promjene još od 2005. godine, kada je predstavljena aluminijska rama. No to nije nužno loše, s obzirom da su još uvijek veoma popularni zbog izvrsnog motora i upravljivosti. Za 2016. godinu, motori su dobili nove, crne felge i bolji lanac. Ostatak je ostao jednak kao prošle godine