“Imam u planu povući se malo iz prvenstva Hrvatske i otići u inozemstvo” – Hrvoje Karas

Izvor: 792 Media

Otvoreno Prvenstvo Hrvatske ulazi u kritični dio, gdje će se veći praktički cijelo prvenstvo odlučivati s obzirom na broj utrka. Hrvoje Karas, prvak MX 2 i MX Open klase, je nešto lošije startao u sezonu, a što je uzrok tome, kakvi su mu planovi i očekivanja za ostatak sezone pročitajte u nastavku intervjua.

Kao i uvijek, dostupan je audio zapis za one koji ne žele čitati!

MX-Cro: Nakon što je osvojio naslov prvaka u MX Open klasi 2013. godine, Hrvoje Karas i ove godine cilja na prvo mjesto. Kakvi su planovi, tijek sezone i ostalo saznat ćemo u današnjem intervjuu. Pozdrav Hrvoje!
Hrvoje Karas: Pozdrav!

MX-Cro: Za početak, reci nam koliko se dugo baviš motocrossom, kada si odvezao svoju prvu utrku i kako je to sve zapravo počelo?
Hrvoje Karas: Počeo sam se baviti prije 14  godina, znači 2002. Tata me je odveo na jednu utrku, svidjelo mi se i uzeli smo motor i počeo sam voziti.

MX-Cro: Pretpostavljamo da ti je “Karasov Breg” omiljena staza, međutim vozio si na brojnim domaćim i inozemnim stazama. Koju bi još izdvojio kao omiljene staze?
Hrvoje Karas: Da, domaća staza mi je ipak omiljena i najdraža. Vozio sam dosta inozemnih staza, a trenutno mi se sviđala Slovačka, Šenkvice jer je brza staza i dosta otvorena.

MX-Cro: Gdje kod nas ne voliš voziti i zašto?
Hrvoje Karas: Pa postoji staza. Sve su mi staze drage i volim voliti, ali ima tih staza koje su prezatvorene tipa Požega, Petrinja i te staze mi ne pašu jednostavno.

MX-Cro: Vozio si i mnoge međunarodne utrke. Koja utrka na kojoj si prisustvovao ti je ostala u posebnom pamćenju?
Hrvoje Karas: Slovačka gdje sam vozio svjetsko MX3 i bio sam ukupno na 7. mjestu.

MX-Cro: Oduvijek te pamtimo s brojem 65. Ima li broj neku pozadinu?
Hrvoje Karas: Jednostavno sam taj broj dobio na početku svoje karijere i odlučio sam ga i ostaviti.

MX-Cro: 2013. godine si pokazao da si osvojio naslov u MX Open klasi, a obrana istog je bila neuspješna zbog ozljede koljena početkom 2014. godine. Kada i kako je uopće došlo do ozljede te da li je to stvar prošlosti?
Hrvoje Karas: 2013. sam osvojio naslov i bio izabran za najboljeg motociklista, a u 2014. nažalost zbog priprema prije same sezone sam pao doma na stazi i slomio sam koljeno i završio na operaciji te je tako sezona počela nešto lošije i nisam jednostavno mogao bodovno stići i završio sam kao viceprvak. Sad je to koljeno jednostavno stvar prošlosti i idem dalje.

Hrvoje Karas (4)

MX-Cro: S obzirom da si potpuno zdrav, kako su tekle pripreme za ovu sezonu?
Hrvoje Karas: Pripreme su tekle stvarno dobro. Bili smo na Sardiniji 15ak dana, pa u Italiji u Mantovi tjedan dana i dosta dobro sam se pripremao.

MX-Cro: Ove godine si nešto lošije ušao u sezonu s 3. mjestom u Savskom Marofu, 2. u Požegi. U Pakracu si bio drugi. 5. i 6. mjesec će vrlo vjerojatno odlučiti sezonu. Kakva su ti očekivanja?
Hrvoje Karas: Da, ušao sam u sezonu dosta spreman, međutim nažalost u Marofu sam odmah u jutarnjem treningu pao i strgao mišić na nogi te sam morao završiti utrke na trećem mjestu. Tu sam izgubio dosta bodova. U Pakracu sam jednu vožnju pobijedio, u drugoj sam isto imao peh, pao sam i ukupno završio sam završio na drugom mjestu. Požega isto drugi te 5. i 6. mjesec će odlučiti sezonu i mislim da će sad trebati stisnuti i odraditi do kraja.

MX-Cro: Mlađi vozači su u Marofu pokazali da se puno radilo ove zime. Očekuješ li borbe i s njima na kojoj utrci i koliko oni zapravo mogu utjecati na ishod utrke s obzirom da ste u različitim klasama? Popuštanja sigurno neće biti.
Hrvoje Karas: Mlađi vozači su pokazali da su vrlo spremni u Savskom Marofu. Popuštanja neće biti, međutim tamo nisam mogao ući u borbu sa njim jer sam bio ozljeđen, a jedna utrka ne čini pobjednika.

MX-Cro: Koga smatraš većim konkurentom ove sezone – Marka Leljaka ili Mateja Jaroša?
Hrvoje Karas: Obojicu poštujem kao konkurente, samo je pitanje tko će više trenirati i koja će kome staza bolje leći.

MX-Cro: Kada bi morao odvesti utrku jedan na jedan, koga bi više volio – Leljaka ili Jaroša te zašto?
Hrvoje Karas: Pa obojici volim dati po repu kad mogu, ali izabrat ću Marka jer ima više iskustva i mislim da bih onda mogao nešto više naučiti.

MX-Cro: Na Europskom prvenstvu u Brežicama imao si dosta pehova te si na kraju bio nešto lošije plasiran. Što je zapravio bio uzrok?
Hrvoje Karas: Da, tamo sam imao problem s gumama. Bilo je dosta kamena i dva puta sam probušio gumu.

MX-Cro: S druge strane, u Slovačkim Šenkvicama bio si najbolji od naših vozača sa 7. mjestom ukupno. Mislis li nastupiti na svim utrkama Europskog prvenstva i tako možda ostvariti svoj najbolji plasman?
Hrvoje Karas: Odvezao sam jako dobru utrku, jednostavno staza mi je legla i spremio sam se dobro. Od ostalih utrka, odvozit ću sve utrke osim Rusije.

Hrvoje Karas (3)

MX-Cro: Vjeran si Yamahi te voziš za Valvoline MX Team Šipek. Koliko ti ustvari pomaže što imaš Nenada uz sebe?
Hrvoje Karas: Yamaha i Valvoline mi puno pomažu kao i Team Šipek, a Nenada što imam uz sebe mi je jako velika podrška. To je čovjek koji je od malena iza mene i uvijek je stao iza mojih leđa kad je god trebalo i koji bi mi uvijek pomogao, makar i u pola noći.

MX-Cro: Tvoja forma je svake godine sve bolja. Planiraš li se možda u budućnosti više posvetiti inozemnim natjecanjima?
Hrvoje Karas: Imam u planu povući se malo iz prvenstva Hrvatske i otići u inozemstvo. Ne znam, ADAC ili Austriju.

MX-Cro: Motocross je opasan sport i najmanji pad koncentracije može biti veoma opasan. Koja je najteža ozljeda u tvojoj karijeri?
Hrvoje Karas: Imao sam puno ozljeda. Sve su to ozljede prelomi, ali ništa ne smatram pod težom ozljedom.

MX-Cro: A koja je najveća?
Hrvoje Karas: Koljeno i prelom ruke

MX-Cro: Tko je tvoj uzor u ovom sportu?
Hrvoje Karas: Jednostavno nemam uzora. Stvaram sebe i svoj sam uzor.

MX-Cro: Misliš li da netko od mlađih vozača može napraviti ozbiljniju karijeru?
Hrvoje Karas: Pa svatko može napraviti ozbiljniju karijeru, samo je pitanje koliko će truda uložiti i znoja u sve to. Tu je mladi Dominik Piskor i Nikola Hranić.

MX-Cro: Zadnje 2-3 sezone vidjeli smo veliki napredak kod tebe, ali prostora za napredak uvijek ima. Što bi izdvojio kao svoje prednosti, a što kao nedostatke na kojima bi trebao poraditi?
Hrvoje Karas: U zadnje 2-3 sezone vidio se dosta veliki napredak. Prostora za napredak uvijek ima. Za svoje prednosti bih izdvojio tehniku, osjećaj za motore, a za nedostatke možda start.

MX-Cro: Koja ti je najdraža utrka u karijeri?
Hrvoje Karas: Najdraža utrka mi je u Zaboku, kada sam imao borbu za naslov prvak u najjačoj kategoriji gdje sam pobijedio u obje vožnje i osvojio naslov prvaka.

MX-Cro: Koju utrku bi želio zaboraviti?
Hrvoje Karas: Zaboravio bih najradije utrku koja je bila kod mene na domaćoj stazi, kad sam imao borbu za naslov prvaka u MX 2 klasi gdje sam zbog jedne greške sve izgubio ajmo reći i završio kao viceprvak.

Hrvoje Karas (5)

MX-Cro: Dvije utrke sa Slovencima godišnje. Smatraš li da je to u redu, ili misliš da bi, zbog veće konkurencije, trebali spojiti još? Možda napraviti zajedničko prvenstvo?
Hrvoje Karas: Smatram da bi to bilo dobro jer bi bile atraktivnije utrke i više bi napredovali s većom konkurencijom.

MX-Cro: Znamo da je motocross skup sport. Sigurni smo da imas sponzora koji ti to sve malo olakšavaju pa evo prilike da im se zahvališ.
Hrvoje Karas: Da, tu su prvo moji roditelj Karas d.o.o., Team Šipek, Valvoline, Yamaha TM Zagreb, Air Optix, 792 Media i OBD

MX-Cro: Malo da se odmaknemo od ozbiljnih tema, čujemo da se ženiš! Priča se nešto o 9. mjesecu, samo je godina još nepoznata?
Hrvoje Karas: Da, da, istina je! 9. mjesec, samo ne znam godinu i mladu hehe!

MX-Cro: Nadamo se da pratis nas sajt. Imaš neki savjet za nas?
Hrvoje Karas: Da, pratim vas i vrlo ste aktivni. Malo je takvih siteova i hvala vam.

MX-Cro: Reci nam neku stvar koju čitatelji možda nisu znali o tebi
Hrvoje Karas: Pa ne znam, volim svirati gitaru.

MX-Cro: Može neka pjesma ekskluzivno za MX-Cro?
Hrvoje Karas: A može!

MX-Cro: Sretno u nastavku sezone i do sljedećeg susreta!