Dominacija Yamahe u Češkoj, ukupne pobjede u MXGP, MX2 i WMX klasama

Izvor: MXGP

Trinaesta runda MXGP svjetskog prvenstva održavala se u Češkoj, na stazi Loket, koja je donijela pregršt zanimljivosti. Dominacija KTM-a polako opada, a Yamaha polako grabi prema naslovima u gotovo svim klasama.

Dvije najvažnije stvari su bile vezane uz KTM. Oba vozača KTM-ovog tima, Antonio Cairoli i Jeffrey Herlings, su zbog ozljede morali propustiti utrku. Cairoli je zbog prijašnje ozljede, koja se pogoršavala, odlučio propustiti najmanje dvije utrke, ako ne i sve do kraja sezone, dok se ozlijeđeni Herlings odlučio vratiti, ali su stvari za njega krenule još gore.

Na kvalifikacijskoj utrci, Herlings je pao nakon jednog skoka, a Tixier je naletio na njega motorom i teška nesreća je bila neizbježna. U prvom trenutku se sumnjalo na lom noge ili kuka, ali na kraju je došlo samo do iščašenja kuka, što također nije mala ozljeda. Ono što je sigurno, Herlingsa nema do kraja sezone, a koliko je ozbiljna ozljeda, to ćemo saznati.

U MX2 klasi, najbolji je bio Valentin Guillod, ispred Paul Jonass-a i Jordi Tixier-a. S obzirom da nema Herlings-a, lov na naslov u MX2 klasi je potpuno otvoren. Tim Gajser je do ove utrke imao 25 boda prednosti ispred Guillod-a, ali je u prvoj utrci pao u jednom zavoju te je Seewer naletio na njegov motor, što je značilo kraj za mladog Slovenca. Druga utrka je bila nešto bolja, gdje je poveo, ali je imao dosta pogrešaka te ga je Anstie prestigao. Na kraju Anstie pada i prepušta vodeće mjesto Gajseru, koji je vodio do kraja bitku s Guillod-om, koji ga je par minuta pred kraj uspio proći i osigurati ukupnu pobjedu.

Ukoliko zanemarimo Herlings-a, prvi je Gajser s 399 boda, drugi je Guillod s 399, treći Jonass s 389 te Tixiera s 370.

MXGP klasom dominira Yamahin “rookie” Romain Febvre. U prvoj vožnji je u početku imao malo posla s Bobryshev-om, ali ga je prošao i na miru završio utrku. Paulin, sljedeći najbliži kandidat za naslov, nastavlja po starom. Vozi odlično i onda napravi glupu pogrešku i izgubi stečeno. Tako je bilo i u Češkoj, gdje je bio sustizao svog timskog kolegu i onda doživio pad. U drugoj utrci, Febvre je također pobjedio, ispred Bobrysheva i Dessale-a, a tako je izgledao i ukupni poredak.

U ukupnom poretku, Febvre ima golemu prednost ispred Paulin-a. Mladi Francuz ima 507 bodova, dok Paulin ima 419, a Cairoli 416.

Osim MXGP i MX2 klase, u Češkoj se vozila i zadnja runda ženskog svjetskog prvenstva WMX. Pred samu utrku, razlika između prve dvije, Livie Lancelot i Kiare Fontanesi, bila je samo 2 boda. Ukupnu pobjedu je odnijela Van De Van, dok je iza nje bilo zanimljivo. U prvoj vožnji druga je bila Livia Lancelot ispred Fontanesi, ali šok pred drugu vožnju. Zbog kašnjenja na start (da li je bilo problema s motorom pa je to bio razlog, ne znamo), Livia Lancelot nije mogla sudjelovati u drugoj vožnji te je tako automatski izgubila prvenstvo i završila na drugom mjestu.

Za detaljniju analizu bodova, kliknite OVDJE. Do kraja je ostalo četiri utrke, kalendar utrka je dostupan na MX-Cro stranici.