Dakar 2015. (04.-17.01.2015.)

Sve bliže nam je start Dakra 2015, najpoznatijeg endurance natjecanja na svijetu, koji se vozi u Južnoj Americi, od Argentine, preko Čilea, pa do Bolivije i natrag do Buenos Airesa. Pred vozačima je strašan izazov, 9000 kilometara po svim mogućim uvjetima. Kako se mijenjaju sami uvjeti vožnje, normalno je da se mijenjaju i postavke motocikala. Dionice su blatne, tvrde, kamenite, brdske, pustinjske, vruće, hladne, sušne, vlažne…

Maratonske dionice
Dakar testira vozače i njihove motocikle tako da ih stavlja na test ekstremne izdržljivosti. Na maratonskim dionicama, vozači ne smiju koristiti asistenciju svog teama (mehaničara), te motocikle podešavaju sami, a isto tako, ako dođe do kvara, moraju ga ukloniti sami. Maratonske dionice traju 2 dana, a sudbine vozača su prepuštene njima samima. Ove ekstremne dionice vozit će se 9. i 14. dana Dakra.

Raznolike dionice
Nakon višegodišnjeg iskustva vožnji po Južnoj Americi, organizatori su organizirali dionice kako bi isprobali vozače po svim uvjetima, ne dajući prednost niti jednom stilu vožnje. To dovodi do zaključka da vozač mora biti, osim njegovih vozačkih sposobnosti, psihički jak, snalažljiv u prostoru, te za maratonske etape- i dobar mehaničar.

Vozači
Na Dakru 2105 nastupit će ukupno 168 motociklista, od koji su 166 muških vozača, te dvije dame. Favorita je nekoliko, no, nekako se ispred ostalih ističe KTM-ov Marc Coma. Jasno je da je ovo veliko endurance natjecanje nepredvidivo, te da jedan kiks može znatno utjecati na ukupni poredak. Tako su tu i favoriti drugih teamova. možemo istaknuti Hondinog Pizzolita i Azveda, Shercovov Dulcosa i veliko pojačanje u teamu, Joana Pedrera Garciu, Yamaha s Painom i Botturijem.

Proizvođači
Dogodile su se promjene u odnosu broja motocikala po pojedinom proizvođaču. Nekih je više, nekih manje, nekih više nema, a neki novi su se pojavili. KTM će na nadolazećem Dakru imati najviše predstavnika, čak 88, što je 25 više nego 2014. godine. Yamaha će na startu imati 14 motocikala manje. Umjesto ovogodišnjih 42, 2015. 28 vozača vozit će plave japanske mašinerije. Sličan pad bilježe i iz Honde. Oni će krenuti u boj sa skoro upola manje kandidata jer, umjesto 32 – nastupit će sa samo 17 natjecatelja. Kod manje zastupljenih brandova situacija je ovakva: Kawasaki povećava broj s 5 na 8 motocikala, Sherco s 4 na 5, Husqvarna s 2 na 4, Beta ostaje na 2, dok padove bilježe GasGas s 9 na 3 i Suzuki s 5 na 2. Nažalost, u nadolazečem Dakru nećemo imati prilike vidjeti motocikle dvaju proizvođača koji su ove godine nastupali s po 2 motocikla. Svoje konje za utrku neće imati TM i BMW.

Dakar starta 04. a traje do 17. siječnja 2015. Ekipa MX-Cro svakodnevno će vam donositi izvještaje, fotografije i videozapise sa svih etapa.

Dakar 2015 (2)