Cross Country u Grubišnom Polju

Vjerovali ili ne, već je 11 godina prošlo od zadnje supercross utrke u Grubišnom Polju. Vozača ima, intersa ima, ali nitko nije zasukao rukave i nešto organizirao…
A onda su tu došli stari vukovi, Dejan Premužić i Luka Papak. Zajedno s Draženom Čoićem i Darkom Kliglom u Rastovcu kraj Grubišnog Polja organiziraju Cross Country druženje.

Dejan Premužić je dobro poznato ime u enduro i motocross krugovima, a čovjek koji je više puta bio prvak hrvatske, sad je odlučio stati na drugu stranu i nešto i organizirati.
Pitali smo Dejana otkud uopće ideja za Cross Country…

-Sam Cross country je disciplina koja kombinira elemente iz motocrossa i endura. S obzirom da je uređenje motocross staze izuzetno velik trošak, a imam na raspolaganju veliko zemljište, odlučio sam nešto pokrenuti da se ovaj kraj malo probudi i da pokažemo potencijal ovog sporta. Prošle godine su prijatelji u Staroj Marči napravili jedno Cross country druženje i to je ispalo odlično. Velik broj vozača i gledatelja, te dobro medijski popraćeno. U dogovoru s njima, odlučio sam napraviti istu stvar i u Grubišnom Polju, te nam se još u ekipu priključio i gospodin Dino Car iz Ribnika. Ove tri lokacije su u planu za održavanje naše mini CC-serije evenata. Stara Marča tjedan dana nakon Grubišnog Polja, a Ribnik početkom srpnja.

– Što je uopće Cross Country?

– Cross Country je sportska disciplina koja doslovno znači to što je u nazivu. Vožnja po prirodi. Naše staze objedinjuju vožnju po livadi, šumi, motocross stazi, te elemente s preprekama. To je nešto između endura i motocrossa, a naše staze će biti prilagođene i vozačima bez puno iskustva, tako da su svi dobrodošli.

-Što Vas je ponukalo na pokretanje ovakve inicijative i organizaciju ovog događaja?

-Činjenica je da u našem kraju ima jako puno vozača koji se voze “divljim” rutama, a ovim poduhvatom u suradnji s dečkima iz Stare Marče i Ribnika želimo pokazati kakav potencijal ima ovaj sport, te prije svega se prezentirati javnosti. Želimo pokazati da nismo divljaci kakvima nas se ponekad prikazuje, već da je ovo prije svega ispušni ventil ljudima koji uživaju u prirodi i grmljavini motora. Ova godina je i s motocross utrkama krenula jako dobro, budući da dugo vremena nije bilo preko 100 vozača na utrci. A ove godine i Slavonska liga u Gornjoj Petrički, kao i Prvenstvo Hrvatske u Savskom Marofu i Požegi prelaze taj broj prijava.

-Kakav je plan za sam event?

-Organizaciji smo pristupili vrlo ozbiljno. Ne želimo ništa prepuštati slučaju, tako da se trudimo sve pripremiti kao i za pravu utrku. Od prijava kojima prije svega želimo imati nadzor nad brojem vozača, ugostiteljske ponude, sudaca i osiguranja na stazi, pa do tog da imamo angažiranu i mjernu službu koja će pratiti prolazna vremena vozača, tako da svi sudionici na kraju dana imaju uvid u svoj plasman i da znaju kako stoje u usporedbi s ostalim vozačima. A uopće ne sumnjam da će ti rezultati dati i nekog materijala za podbadanja među prijateljima…

-Kad je planirani početak i što sve očekuje vozače?

-Prijave primamo do 10:30, a vožnje kreću od 11 sati. Prvo trening, a onda od 13 sati vožnje u grupama… Radi pravednijeg bodovanja i lakšeg praćenja sve sudionike dijelom u klase junior, amater, veteran i pro. Sve vozače očekuje i ručak kod naših ugostitelja, a naši sponzori su pripremili i pregršt nagrada. Vozače očekuje staza duga otprilike 12 kilometara, a ima nešto šume, nešto livada, a i poneko iznenađenje. Također, tu će biti i ugostiteljska ponuda za posjetitelje, te napuhanac za najmlađe. I ulaz za gledatelje i napuhanac za klince se neće naplaćivati.

-Koliko dugo pripremate sve ovo?

-Sama ideja o održavanju ovakvog događaja je tu već dugo vremena. Prošlogodišnje okupljanje u Staroj Marči je samo dalo dodatni poticaj za sve, a kolege Matej Mihelčić i Eugen Voštinić su također puno pomogli u pripremi svega ovog. Što se same staze tiče, tjedni rada su iza nas, ali nadam se da će se sve pokazati da je bilo vrijedno truda.

-Da li imate još nešto u planu za ovu sezonu?

-Pa osim ova tri eventa u našoj mini seriji, plan je odvesti i utrke Prvenstva Hrvatske u Cross Country-u, te Slavonsku motocross ligu i pokoju utrku Prvenstva Hrvatske u motocrossu. Cross Country se ove godine održava i u Požegi na imanju Zlatni Lug, te u našoj županiji, u Kozarevcu kod Karasa. Događanja ima puno, a ovakvi mali eventi su prije svega zamišljeni s ciljem opuštanja i druženja za iskusnije vozače, te da privučemo mlade vozače kojima ovako pružamo mali uvid u to što ih očekuje na utrkama organiziranima na razini Prvenstva Hrvatske. Stoga još jednom pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže.

-Kako se može prijaviti?

-Prijave se vrše online na linkovima koje dijelimo na društvnim mrežama, te ovdje (klik na link), a može se prijaviti i u nedjelju na samom eventu.

Po slikama u prilogu se vidi da su si dečki dali truda, te da svi okupljeni neće požaliti dolazak. A za tjedan dana se nastavlja sve s novim okupljanjem u Staroj Marči.