A što se radi na promociji sporta?

Puno puta sam već čuo pitanje “A što se radi na promociji motocrossa u Hrvatskoj?”

Pa radi se. I to na više strana. Facebook, Instagram, TikTok, Youtube su alati koje su neki naši vozači jako dobro iskoristili.

Matija Kelava i David Petanjek, Šimun i Roko Ivandić su među našim najaktivnijim vozačima koji veliku pažnju pridaju prezentiranju i samih sebe, a i sporta. Dečki kuže igru, a definitivno ju u malom prstu ima Mia Ribić. Jedina dama u A-ligi i višestruka juniorska prvakinja i ove godine traži svoje mjesto u poretku na WMX ljestvici, a osim atraktivne vožnje, njenoj popularnosti među mlađom publikom je sigurno doprinjela i njena aktivnost na instagramu. Puno storija, puno odličnih fotki, puno zafrkancije. Axel Hodges, Buttery films i Medium boy su vodeći u svijetu u ovakvom prezentiranju motocrossa, a Mia, i dečki su primjer većini vozača kako treba raditi na samopromociji. A samim time i kako zapeti za oko potencijalnim sponzorima.

Kako se promoviraju vozači, tako to rade i vlasnici staza. Zasigurno jedna od najzastupljenijih staza u društvenim medijima je ona u okolici Pazina. Gazda Giovanni je vrlo pedantan u održavanju staze u MX Parku Santarija, kao i u objavama na društvenim mrežama. Redovito sređuje stazu, a Karla i on uvijek nasmijani dočekuju vozače i njihove pratnje, Zahvaljujući gomili pozitive kojom zrače i imaju stalne posjete.

Santarija može svima poslužiti kao pravi primjer kako iskoristiti pružene mogućnosti i privući vozače na treninge. Prednost staze je i lokacija, odnosno blaga klima, tako da je staza otvorena cijele godine. Sama staza, te domaćinov odnos prema vozačima su razlog zbog kojeg Santarijom cijele godine grme motori, iako se na toj stazi ne voze utrke.

Rame uz rame Santariji stoji i Ribnik. Doduše, zimi je malo hladnije, ali… Gotovo svakodnevno gazda Dino objavljuje snimke uređivanja svoje prekrasne staze, te mami vozače.

Santarija je baza još jednom poznatom imenu. Antonio Tomišić je mladi fotograf koji se u kratkom vremenu istaknuo odličnim fotkama i video snimkama. Materijal uglavnom skuplja na treninzima koji se odvijaju u Santariji, ali i na nekim utrkama Prvenstva Hrvatske. Dobro oko, dobar aparat, te puno smisla za slaganje fotki i videa ističu ovog mladića koji se prvenstveno putem svog instagram profila hvali svojim uratcima. A Antonio nije samo fotograf, već i uživa u svakom trenutku provedenom na motoru, te jako dobro zna na što treba obratiti pažnju. Uostalom, samo kratki pogled na njegovu stranicu bit će dovoljan svakom tko poželi i malo ozbiljniji photo session. Tako da ako se slučajno nađete na Santariji, pa vidite nekog da leži kraj staze…. Ne, nije neki alkos. To samo Antonio lovi trenutke za pamćenje.

Naravno da Antonio nije jedini fotograf… Uz već svima poznate Damira Glavača, Patrika Bogovića, Mladena Bana i ostale, polako nam dolaze i nova lica. Od njih vrijedi još izdvojiti i imena

Filipa Solde kojem su, osim brdskog biciklizma kojim se bavi, baza požeške Villare i Offroad park Zlatni Lug, te Marino Kasunić koji na instagram profilu mxphoto.cro pokriva uglavnom novu stazu Štefanci koja također privlači velik broj vozača. Svi navedeni pridaju veliku pozornost kvaliteti objavljenog materijala, a ovaj sport i sva odricanja koja vuče za sobom to i zaslužuju. Staza Štefanci je nova staza na našoj karti, a Marino prati sve vozače koji dolaze tu na trening, a posebno predsjednika kluba Ivicu Štefanca, koji nakon 14 godina pauze nastavlja sa svojom motocross karijerom. Možemo samo reći da jedva čekamo nove borbe u MX-Openu.

Primjeti se da za sve ove aktivnosti Instagram ide u blago vodstvo u usporedbi s Facebookom, a u Hrvatskoj su već svi zapamtili stranicu Motopokret. Čovjek koji nesebično radi na ovom projektu je Ante Tomić. Vozač, zaljubljenik u sport, entuzijast i čovjek koji zrači pozitivom pokrenuo je Instagram stranicu, a od nedavno i Facebook. Ante ažurno prati vozače Prvenstva Hrvatske, kao i same utrke. Nije mu to dosta, pa pokriva i MXGP i AMA Supercross. A vjerovatno će i to proširiti uskoro.

Nimalo zanemariv medij za promociju je i najveći video kanal Youtube.

Leon Višić je mladi entuzijast koji se bori za svoje mjesto pod suncem, a svojim snimkama motocross i enduro vožnji je nakupio preko 12 000 pratitelja na Youtube-u. Leon je od malih nogu lud za motorima, a uz veliku pomoć prijatelja Matije Kovačeca skuplja sate i iskustvo na stazama i u šumama, a sve to prenosi velikom broju svojih pratitelja. A što će tek biti od njega kad krene s utrkama….

Leon nije jedini youtuber koji se trudi da promovira motocross na području Hrvatske. Braća Dino i Dario Ostojić su skupili impresivan broj pratitelja na Youtube-u. Dario ima 52,5 tisuće pratitelja, a Dino čak 167 000. Kompjuterske igrice su im skupile najveći broj fanova, a nastavili su s nogometom i motocrosom. I sudeći po komentarima, takve snimke se svima sviđaju.

A kako su došli do motora? Kako i ne bi kad su dečki sinovi velikog i svima poznatog vozača Duška Ostojića. A tko zna, možda i jednog od njih uskoro vidimo na kojoj utrci…

Hrvoje Karas je također prošle godine napravio značajan pomak svojim YT kanalom i privukao veliki broj pratitelja u kratkom vremenu. Možda nije baš srušio sistem, ali je Kelavi nabacio koju sijedu dlaku svojom podvalom s krađom motora.

Val Milošević, Pave Marin, Tin Troha, Enola Šamu, braća Jajetić, neponovljivi Vlado Jajetić čije “lajvove” svi čekaju, Team Šipek… Samo su neki od imena koje bi trebalo istaknuti, a koji rade na tome da se sve uzdigne na novu razinu.

Ovo je samo mali osvrt na aktivnosti koje ovi mladi ljudi rade, a sve u svrhu promocije našeg sporta. I na tome im možemo svi zahvaliti, čestitati i podržati ih. Osim gore navedenih vozača, svi oni su samo entuzijasti. Ne zarađuju na ovom, troše svoje vrijeme i novac.

Naravno, ima još mnogo pojedinaca koji su možda i nenamjerno izostavljeni ovdje, no nemojte nam uzeti za zlo… Ovo je samo mali osvrt, a nadam se i kakva-takva podrška i poticaj svemu što rade.

Neki su tek na početku, neki su već ostvarili respektabilne rezultate. I bit će još bolje. Mogu biti za uzor svima.

Ekipa, samo jako!