“Sljedeći veliki cilj je da postanem svjetski prvak u MX2 kategoriji” – Tim Gajser

Na upravo održanoj utrci u Pakracu, gdje se vozilo Hrvatsko i Slovensko prvenstvo, imali smo priliku pričati s Timom Gajserom, jednim od najboljih svjetskih vozača. Gajser je član Honda Gariboldi tima i vozi MXGP svjetsko prvenstvo u klasi MX2. Trenutno je u ukupnom poretku 4., a nedavno je ostvario i svoju prvu pobjedu u MX2 klasi. Pročitajte u nastavku kako je to sve krenulo, najdraže trenutke i planove u karijeri!

Dostupan je i audio zapis intervjua.

MX-Cro: Velika nam je čast ugostiti Tima Gajsera, vozača svjetskog prvenstva u MX2 klasi i člana Honda Gariboldi tima. Pozdrav Tim!
Tim Gajser: Ja sam Tim Gajser, vozim motocross, moj broj na motoru je 243. Živim u Sloveniji, još sada dok idem u školu. Trenutno sam u 4. razredu i ove godine završavam školu tako da će biti lakše kada to završim.

MX-Cro: Ljubav prema motocrossu je vjerojatno započela od malih nogu. Kada i kako je to sve krenulo?
Tim Gajser: Moj tata je vozio motocross jako dugo. On je krenuo 1984. i kada sam se ja rodio, on je bio u najvećoj formi. Vozio je europsko i državno prvenstvo, tako da sam uvijek bio na utrkama i pored njega. Kad si pored, onda to automatski dođe do tebe. Prvi put me stavio s 2.5 godine na motor, na Rabu je to bilo. I onda mi je objašnjavao kako to ide, gdje je gas, kočnice i onda sam počeo voziti.

MX-Cro: U karijeri si bio Europski prvak u klasama MX 65, MX 85, MX 125, a do sada si bio vrlo uspješan i u MX 2 klasi. Kada bi morao izdvojiti, koji ti je najdraži trenutak u karijeri i zašto?
Tim Gajser: Najdraži trenutak je sigurno prije 2 tjedna kad sam prvi put pobijedio u MX 2 kategoriji. To je najveći uspjeh mene i najvećih uspjeh Slovenije i tima, jer smo svi prvi put pobijedili u ovoj kategoriji. Još bih htio izdvojio da sam bio juniorski svjetski prvak u MX 125 klasi 2012. godine. Isto kada sam bio tri puta europski prvak. Ima puno lijepih trenutaka.

MX-Cro: Moramo spomenuti i prošlu utrku u Nizozemskoj, gdje si imao dosta pehova. Prvo si imao jako veliki pad u kvalifikacijama, a zatim si bio žrtva prvog zavoja. Mnogi se pitaju kako to da se nisi ozlijedio nakon svega toga?
Tim Gajser: Da, bio je težak pad. Bio sam jedno 7 metara u zraku. Dobro je bilo što sam doskočio na noge, to je bilo najbolje. Da sam pao na glavu ili guzu, završio bih u bolnici. Moram reći hvala Bogu i idemo naprijed!

MX-Cro: Prošle godine si imao vrlo dobru sezonu u MX2 klasi. Ove godine si imao uspona i padova, a i očekivanja su malo veća nego prije. Kakvi su tvoji planovi za sezonu?
Tim Gajser: Prva sezona prošle godine je bila jako dobra. Imao sam 6 postolja, tri puta 2. i tri puta 3. Ova sezona je krenula malo loše. Imao sam puno pehova na početku, imali smo problema u Kataru. U Argentini nisam bio svoj, nisam dobro vozio. Poslije u Arcu se sve poklopilo kad smo došli nazad u Europu i pobijedio sam prvi moj GP. Radimo još da se poboljšamo i idemo naprijed, sad imamo sljedeći vikend Španjolsku.

MX-Cro: Iako si još mlad, vjerujemo da razmišljaš unaprijed. Koji su tvoji snovi? Što želiš postići u karijeri?
Tim Gajser: Moj prvi san se već ostvario, a to je bilo da pobijedim svoj prvi GP i to se dogodilo prije dva tjedna. Sljedeći veliki cilj je da postanem svjetski prvak u MX2 kategoriji. San mi je otići i u Ameriku, voziti Supercross.

Tim Gajser (2)

MX-Cro: Prije s vozio Prvenstvo Hrvatske. Koja staza ti je bila najdraža, a koju baš nisi volio?
Tim Gajser: Ufff, to je bilo prije dosta vremena. Najdraža staza mi je bila kod Karasa, u Kozarevcu. Baš je bila jako dobra, tehnička, imala dobre elemente na stazi. A loša to ne znam, teško je reći.

MX-Cro: Tko je tvoj motocross uzor?
Tim Gajser: Moj motocross uzor je moj tata. On me stavio na motor, bio je od početka do sada i bit će do kraja moje karijere trener, tako da je on moj trener.

MX-Cro: Mnogi naši čitatelji ne znaju otkud pozadina tvog broja #243?
Tim Gajser: Uff, to je duga priča i to bih sad mogao pričati jako dugo, ali budem ukratko. Inače kad smo vozili za Hrvatsku 2008. ili 2007., onda smo išli voziti neke kad se nisu poklapale s hrvatskim ili europskim onda smo išli voziti u Sloveniju, državno prvenstvo. Kad smo išli tamo, svi stranci su imali brojeve iznad 200. Onda su meni dali 243. Ja sam imao u to vrijeme 116, sve naljepnice na motoru. Ja vozim, a oni pričaju “Tim Gajser 243”, a ja 116. Onda je moj tata jednu noć istraživao što bi to bilo i to je rođendan mog brata – 24.3. kad se on rodio i on je brat kojeg sam izgubio. Žan mu je bilo ime i zato njemu u čast vozim ovaj broj.

MX-Cro: Tvoj brat Nejc također je dobar vozač. Trenirate li zajedno i savjetujete se međusobno?
Tim Gajser: Da, treniramo puno zajedno jer uvijek je dobro da imaš partnera da ne treniraš sam u teretani, kad ideš trčati, na bicikl. I uvijek na motoru, da imaš nekog pored da vidiš malo. Isto tako mislim da Nejc može puno naučiti od mene, zato što mislim da sam dobar vozač i da može gledati i da se može puno naučiti.

MX-Cro: Otac ti je trener i kao što se vidi vrlo uspješan! Uvijek se slažete u mišljenjima ili možda ne?
Tim Gajser: Većinom se slažemo u mišljenjima. Isto i kod nas dođe malo do svađe, ali to je rijetko. Mislim da to i mora biti, jer ako sve ide perfektno to nije to. Treba se malo posvaditi, ali nije to puno puta. Inače se jako dobro slažemo i radimo, a to se i vidi po rezultatima.

MX-Cro: Sad jedno škakljivo pitanje. Da imaš priliku potpisati veliki ugovor uz uvjet novog trenera, da li bi pristao?
Tim Gajser: Ne bih!

MX-Cro: Vidljiv je tvoj napredak iz dan u dan, ali mjesta za napredak još postoji. Koji segment svoje vožnje misliš da bi trebao unaprijediti, a koji je zapravo tvoja prednost u odnosu na druge vozače?
Tim Gajser: Mislim da prednost je što imam dobru tehniku, zato što jako puno radim s ocem na tome. Da, tehnika, vožnja i to scurbanje, jer jako puno znači da skratiš skokove, da si niže i ne letiš u zrak. Sve treba još popraviti, nikad nije sve tako dobro da ne može biti bolje. Treba još na svemu raditi!

Tim Gajser (3)

MX-Cro: Koje podloge najviše voliš, a po kojima ti je mrsko voziti?
Tim Gajser: Najviše volim tvrdo, tvrdi teren i ovaj s dobrim gripom, tako nešto srednje. Na svjetskom prvenstvu imaš trke koje imaju sve podloge, tako da moraš na svemu biti dobar. Definitivno mrzim najviše ovaj pijesak, ali nije to sad jako, samo mi nije baš najbolje tamo voziti.

MX-Cro: Uz takav ekstreman sport dolaze i padovi. Koja ozljeda ti je bila najgora u karijeri?
Tim Gajser: Mislim da ozljeda prošle godine kada sam ozlijedio kičmu, kada sam strgao tri vretenca u kičmi.

MX-Cro: Financijske tegobe vezane za motocross su iza tebe, međutim u mlađim danima nije sve bilo tako idealno?
Tim Gajser: Uff, bilo je jako teško. Uvijek na početku je najteže, kad moraju biti otac, cijela družina, svi moraju biti uz tebe da ti pomognu i da jednog dana ako uspiješ u MX65 i MX 85 da te jedan tim kao u kojem sam sada ja, u HRC, da te uzme i da možeš za njih voziti. A to je jako dug put, kao što ste vidjeli moj tata već vozi 32 godine motocross i tek sada smo, prošle godine, potpisali s Hondom ugovor i sad smo na zeleni vej (grani).

MX-Cro: Motocross je vrlo zahtjevan sport i uz njega dolaze velika odricanja. Kako uspijevaš uklopiti školu, prijatelje uz sve treninge i utrke?
Tim Gajser: Da, jako puno se treba odricati. A dobro, ako voliš, ako radiš to sa srcem to ti nije teško zato što uvijek kad idem na trening, imam motivaciju i imaš neki cilj koji te vuče naprijed, moraš još više trenirati, kad ti glava kaže da moraš. To mislim da je najbitnije, kad hoćeš uspjeti u sportu da treba biti motivacije. Isto se nađe vremena da idem s prijateljima, a nije to baš puno.

MX-Cro: U Hrvatskoj, a i na našoj stranici, mnogi ljudi prate tvoju karijeru. Ovdje imaš stvarno puno obožavatelja. Imaš li možda kakvu zanimljivost iz tvoje dosadašnje karijere za koju čitatelji možda nisu znali?
Tim Gajser: Pfff, to bi bilo teško. Možda nisu znali da još idem u školu. Možda misle kad sam profesionalni sportaš da sam pustio školu. Još imam 2 mjeseca tako da još idem u školu.

MX-Cro: Hvala što si odvojio vremena za nas, i iskreno ti želimo vrhunske rezultate ove i narednih sezona.
Tim Gajser: Nema problema, hvala vam puno!

Tim Gajser (4)