Slavonski “Top Gun” Matej Jaroš spreman za iduću sezonu!

Čast nam je u novom intervjuu pozdraviti jednog od najkarizmatičnijih aktivnih Hrvatskih motocross vozača, Požežanina Mateja Jaroša. Pozdrav Matej!

MX-Cro: Za početak, reci nam nešto ukratko o sebi!
Matej Jaroš: Moje ime je Matej Jaroš, imam 25 godina. Motocross-om sam se počeom baviti 1995. godine i do dana današnjeg već 20 godina se aktivno bavim motocross-om

MX-Cro: Osim motocross-a, imaš li još neki hobi?
Matej Jaroš: Hobi mi je trčanje koji je ujedno i priprema za motocross, i teretana. To su dva moja hobija koja prakticiram uz motocross

MX-Cro: Kako i kada si započeo karijeru?
Matej Jaroš: Karijeru sam započeo 1995. godine s prvom utrkom mislim u Pakracu ili  Začetju, to nisam siguran jer je već puno godina prošlo. Otac je rekao da će mi kupiti motor ukoliko naučim voziti bicikl bez pomoćnih kotača. Ja sam to naučio za 5. rođendan i tad sam dobio motor te sam sljedeće godine sa nepunih 6 godina počeo voziti Prvenstvo Hrvatske i ujedno sam bio najmlađi prvak Hrvatske

MX-Cro: Koji vozači su ti kroz karijeru bili uzori?
Matej Jaroš: Tu mi je prije svega, kao i 90% vozača u Hrvatskoj, Nenad Šipek jer on je zadnja dva desetljeća najbolji vozač Hrvatske, a i šire.

MX-Cro: Koje su ti dvije najdraže Hrvatske staze? Zašto?
Matej Jaroš: To su mi Pakrac i Jaska. Obadvije zbog svoje brzine, obje su dosta brzine iako mi se prijašnja Jaska, znači stara Jaska, još više sviđala nego ova redizajnirana te su mi to dvije najdraže staze u Hrvatskoje

MX-Cro: A koju bi možda izdvojio kao tebi najgoru, koja tebi ne paše?
Matej Jaroš: Najgoru bih izdvojio stazu u Savskom Marofu jer tamo je svake godine ili je blato ili je prašina, jednostavno ta staza mi nije baš kroz godine najbolje legla. Ako bih morao izdvajati, iako su mi sve drage, najgora bi mi bila Savski Marof

MX-Cro: Koja je pozadina tvoga broja 99?
Matej Jaroš:
Pozadina broja 99 se krije u tome što kada sam prelazio u klasu MX2 2006. godine, htio sam broj 321 iako ne znam zašto ni sam. Međutim komisija za motocross s tadašnjim vodstvom Ivana Bertovića mi je rekla da ne mogu uzeti troznamenkasti broj. Ja sam onda rekao da ako ne mogu uzeti troznamenkasti broj 321, uzeti ću onda najveći dvoznamenkasti broj, a to je bio 99.

MX-Cro: Imaš li neki motor u karijeri koji ti je ostao u posebnom sjećanju? 
Matej Jaroš: Svi su mi motori bili dragi, ali u najvećem sjećanju mi je ostao moj prvi motor, znači Yamaha PW50 koju je otac nabavio od Šipeka i taj motor mi je ostao nekako u najboljem sjećanju, prvi motor i početak svega.

MX-Cro: Sada si, već petu godinu za redom na Kawasakiju. Zašto preferiraš zelenog Japanca?
Matej Jaroš: Probao sam stvarno skoro sve vrste motora, od Yamahe, KTM-a, Kawasaki-ja, nisam još imao Suzuki i Hondu. Evo već 5 godina sam na Kawasaki-ju jer sam zadovoljan, pruža mi sve što ja tražim u svojoj vožnji i prije svega pruža mi to da se motor ne kvari, da je pouzdan i da idem bez brige na utrke da motor neće zakazati.

Matej Jaroš (2)

MX-Cro: Tvoj otac ti je trener od malih nogu, a svi bi mogli reći da imate veoma poseban način slaganja. Koliko je on zapravo bio važan u tvojim uspjesima? Na koji način ti je najviše pomagao, a gdje misliš da je možda griješio?
Matej Jaroš: Pa naravno, otac je taj koji me gurao kroz čitavu karijeru, od samih početaka. On je vozio motocross, ja sam to zaželio i on je pristao na to i tako smo počeli. Naravno, on je uvelike zaslužan zašto sam ja danas taj koji jesam i gdje jesam. A zašto ne? Možda zato što je malo uvijek bio preagresivno ponašanje. To je ujednu ruku dobro jer me uvijek terao na više i bolje. Međutim nekad je i meni to došlo do nekakvog, ne nezasićenja, nego jednostavno tu smo se mimoišli u nekim temama. Tu je možda malo krivo, ali ne mogu reći jer on me gurao od početka i gura me još dan danas i to već 20 godina.

MX-Cro: Kako izgleda plan tvojih priprema za sezonu? Koliko si na motoru? Koliko vremena odvajaš za fizičke pripreme?
Matej Jaroš: Tamo početkom, krajem 12. mjeseca teretana i trčanje. To je skroz takav tempo dok ne dođe proljeće, 3. mjesec. Svake godine je problem s motorom, kad ću dobiti motor, hoću ga dobiti na vrijeme prije utrke. Svake godine to bude 2 tjedna pred utrke pa imam problema na prvim utrkama dok se ruke malo ne priviknu na taj tempo. Ove godine sam ostao na starom motoru i počeo sam malo ranije sa vožnjom i ja vjerujem da će to već na prvim utrkama dati rezulatate i da će se to vidjeti.

MX-Cro: Poznat si kao vrlo hrabar vozač. Voziš s puno rizika, kako bi se reklo “na glavu”. To za posljedicu ima i veći rizik od padova. Koje su ti najgore ozljede u karijeri?
Matej Jaroš: To svi kažu, da je meni malo smanjiti tu agresivnost ja bih bio puno bolji vozač, ali jednostavno godinama imam takav stil vožnje i to je sada jako teško promijeniti. Ja više nemam 15, 16, 17 godina da se tu može nešto drastično promijeniti, ali pokušavam iz vožnje u vožnju sve probati, svaki zavoj što tečnije provesti da se ne lomim, štedim što više snage. Najteža ozljeda u karijeri je definitivno lom bedrene kosti u Bugarskoj kada sam vozio klasu 85. Da kucnem u drvo, stvarno nisam imao u tih 20 godina karijere puno ozljeda. Zeznuo sam malo rame 2011. godine na utrci, ali uspio sam se oporaviti bez operacije i dvaput sam lomio mali prst na šaci.

MX-Cro: Misliš li da ti tvoja agresivnost više pogoduje ili bi možda želio biti manje agresivan? Primjerice mnogi govore da kada bi spojili Matiju Kelavu i tebe u jednog vozača da bi to bio vrhunski vozač, slažeš se?
Matej Jaroš: Definitivno mi u jednu ruku pomaže. Kad dođem do nekog vozača da ga probam što prije riješiti, pogotovo kad su to vozači za krug koje nastojim što prije proći da ne gubim dragocjene sekunde. U drugu ruku, vjerojatno mi odmaže zato što puno više trebam imati snage da bih mogao držati motor i taj tempo cijelu utrku. Mnogi to kažu da je spojiti Kelavu i mene da bi izrastao jedan vozač koji bi mogao voziti svjetsko prvenstvo. Naravno tu bi se još puno faktora trebalo odigrati. Pokušavam iz vožnje u vožnju smanjiti tu svoju agresivnost, iako je tu u meni već godinama usađeno tako da ide na bolje.

MX-Cro: Gdje vidiš mjesta za napredak u svojoj vožnji? 
Matej Jaroš: Definitivno utrka se dobiva u zavojima, treba trenirati zavoje i treba raditi na zavojima da ih se prolazi što brže, a što mirnije tako da tu vidim najveće mjesto. Skokovi mi nisu problem jer nema tog skoka kojeg ja neću preskočiti i nema te ravnice na kojoj ja neću dati gas do daske kako se kaže, međutim najviše treba raditi na kočenju, ulazak i prolazak zavoja.

MX-Cro: Dosta si nastupao i vani, a u početku si ostvario i vrijedne rezultate. Koji inozemni rezultat ti je najdraži?
Matej Jaroš: Definitivno najdraži rezultat je 2012, Europsko Prvenstvo u Slovačkoj u klasi Open. To mi je najdraži, a bilo je tu i 2003. kada sam osvojio kup Alpe Adria. Bilo je tu još dobrih vožnji vani, ali te 2012. kada sam završio 5. u ukupnom Prvenstvu Europe mi je ostala po najbolje inozemnom sjećanju

MX-Cro: Koje su ti inozemne staze ostale u lijepom sjećanju, a koje u ne baš lijepom sjećanju? 
Matej Jaroš: U lijepom sjećanju staza u Slovačkoj gdje sam osvojio treće mjesto, a u ne baš lijepom iako volim tu stazu i voziti se na njoj je staza Sevlievo u Bugarskoj gdje sam 2004. godine zaradio lom bedrene kosti.

MX-Cro: Planiraš li ove sezone nastupati van Hrvatske?
Matej Jaroš: Plan je ove sezone da bih vozio skoro sve utrke Europskog prvenstva jer se samo jedna utrka poklapa s našim prvenstvom, a ove ostale nisu predaleko da se ne može otići. I planiram definitivno odvesti koju utrku u Njemačkoj, znači utrku ADAC MX Masters.

MX-Cro: Pred kraj prošle godine, bilo je poznato da od ove godine voziš u Njemačkoj. Što se u međuvremenu dogodilo s tim?
Matej Jaroš: Bilo je poznato, da. I ja sam sam mislio da ću od ove godine voziti u Njemačkoj i gore se natjecati. Jednostavno kako u životu ne možeš biti siguran u sve, nešto se izjalovilo i jednostavno šef koji je imao tim više nema tim i poklopili se svi neki sitni detalji, tako da ću i ove godine ipak voziti Prvenstvo Hrvatske i ostala prvenstva.

MX-Cro: Leljak je prošlogodišnji prvak, Karas napreduje i obojica su uvijek pri vrhu. Za koga misliš da će ti biti najveći konkurent ove sezone? 
Matej Jaroš: Pa ne mogu izdvojiti niti jednog od njih dvojice koji će mi biti veći konkurent, obadvojica su tu i nas trojica činimo taj trojac koji svaki može pobijediti na utrci. Ne znam koga bih izdvojio od njih dvojice, ali vjerujem da će ove godine i Matija Kelava iz klase MX2 se nama približiti jer imao sam priliku trenirati s njim ove godine i dosta je brz. Tako da vjerujem da se možda može on tu, možda ne definitivno ubaciti u tu borbu jer je klasa MX2, ali stvarati probleme ukoliko bude imao dobar start.

MX-Cro: Prošle godine te je ozljeda ruke spriječila, a pretprošle si imao dosta situacija koje su na kraju rezultirale gubitkom prvenstva. Smatraš li da su to pehovi ili možda dio odgovornosti leži i na tebi?
Matej Jaroš: 2013. sam imao stvarno pehova na utrkama. Na utrkama u kojima sam trebao biti prvi, gdje sam vodio sam pao i slomio ručkicu kvačila. U Jasci sam u drugoj vožnji vodio pola utrke kada mi se otpustio guvernal. To su i pehovi, ali evo i na toj utrci je bila moja greška jer nisam dovoljno dotegnuo volan kada sam to pregledavao tako da sam te 2013. imao dosta pehova koji su rezultirali 2. mjestom u prvenstvu. Prošle godine taman kad sam se, kako bi se reklo, zalaufao i imao dobru formu sam nezgodno pao u Mađarskoj na treningu i slomio sam ruku te sam s takvom rukom morao odvesti veći dio sezone i nisam bio fizički spreman na motoru da bih mogao konkurirati Leljaku i Karasu za naslov.

MX-Cro: Vidiš li se ove godine na Svjetskom Kupu Nacija?
Matej Jaroš: Hmm, pa ne znam što reći na to. Ukoliko vodstvo saveza odluči da bih ja ove godine nastupao, ako to moje vožnje dokažu da sam ja za reprezentaciju. Prijašnjih godina kada sam trebao biti u reprezentaciji, a definitivno su to moje vožnje to pokazivale da to mjesto zaslužujem, događalo se to što se događalo u savezu da ja nisam bio pozvan. Nadam se ove godine da bih možda mogao u Francuskoj nastupiti.  

MX-Cro: Prošle godine je bilo raznih problema oko izbora naše reprezentacije. Misliš li da će se ove godine nešto promijeniti te da će možda nas savez, kao i ostali savezi, odabrati tri najbolja vozača u prvenstvu, a ne dva najbolja u MX1 i jedan iz MX2? 
Matej Jaroš: Bilo je već priče o tome da će oni ostati pri ovom odabiru dvojica najboljih iz MX1 i jedan iz MX2, no po meni to nije dobra odluka jer mi definitivno na taj Kup Nacija idemo na kao na jedan izlet, tj to bi mogli nazvati kao nagrada za trud tokom cijele sezone. Ja bih uzeo tri najbolja vozača koja su to zaslužila upravo zato što su na Kupu Nacija ukinuli limit od 23 godine za MX2 klasu, koju sada može voziti netko i s 35 godina, tako da bih ja poslao tri najbolja vozača da im to bude kao neka nagrada.

Matej Jaroš (4)

MX-Cro: Suradnja sa Slovencima se pokazala kao vrlo dobra te su mnogi vozači rekli kako su uživali u tim utrkama. Smatraš li da bi se više takvih utrka trebalo zajedno voziti? Može li to poboljšati uzdrmanu kvalitetu HMS-a?
Matej Jaroš: Prošlogodišnje dvije utrke sa Slovencima su se pokazale dobrim te smatram da bi trebalo možda ubuduće razmisliti o zajedničkom prvenstvu. Tu bi se možda po meni izgubilo na kvaliteti vozača jer razni vozači ne bi vozili kada bi se poklapali datumi drugih prvenstava i kupovi, koji voze te utrke zbog sponzora ili nekih drugih razloga. Tu je jedan mali problem u tim namještanjima da svakome paše kalendar.

MX-Cro: Slovenci su izbacili Gajsera, Gerčara, braću Irt, a dosta mladih vozača se pokazuju kao potencijalni veliki talenti… Očito je da su Slovenci odjednom napravili veliki iskorak dalje. Što je uzrok tome?
Matej Jaroš: Nisu napravili nikakav iskorak, osim u tome što su svi uzeli individualne trenere i počeli raditi individualno na sebi s njima. Slovencima očito imaju puno veću financijsku mogućnost i to su iskoristili te su izbacili Gajsera, Gerčara, braću Irt i ostale. Kod nas nije takva situacija sa novcima, tako da nije nitko počeo individualno raditi sa trenerima kad je to trebalo biti i tako su Slovenci izbacili neke adute, a mi ostali gdje jesmo.

MX-Cro: U mlađim uzrastima i u MX2 imaš naslove. Nadaš li se naslovu u Open kategoriji, možda čak ove godine? 
Matej Jaroš: Vidjet ćemo, najbitnije je da zdravlje posluži ove godine i onda je sve je moguće.

MX-Cro: Misliš li da Hrvatska ima vozača koji može nešto učiniti u inozemstvu? Barem na Europskom prvenstvu?
Matej Jaroš: Mislim da ima vozača u dolasku. Po meni je to Nikola Hranić koji je već napravio nešto na Europskom Junirskom Prvenstvu te ako nastavi tim tempom raditi i trenirati da bi mogao u bližoj budućnosti nešto napraviti.

MX-Cro: Cairoli? Paulin? Desale? Villopoto? Van Horebeek? Tko je po tebi favorit?
Matej Jaroš: Mislim da to svi znamo, moj favorit je Villopoto i duboko se nadam da će ove godine osvojiti prvenstvo.

MX-Cro: Pošto je sport dosta skup na visokoj razini, sigurno imaš ponekog sponzora koji su ti pomogli u tvojoj karijeri?
Matej Jaroš: Imam poneke sponzore, a tu je prije svega Moto Jakopec, znači gospodin Ivica Jakopec koji mi je već godinama izlazio ususret prilikom nabave motocikla i ovim putem mu se najiskrenije zahvaljujem. Tu je naravno moja obitelj koja me podržava u tome, moj klub, grad Požega, firma Citroen Radić te ostali prijatelji koji mi pomažu da bih mogao raditi ono što volim.

MX-Cro: Sretno ove sezone. Mi ćemo pomno pratiti utrke našeg prvenstva pa se nadamo ponovnom intervjuu. Pozdrav!
Matej Jaroš: Hvala!

Matej Jaroš (3)