O’Neal 10Series kaciga – privlačna cijena i veoma dobra kvaliteta

O’Neal 10Series kaciga je top model tvrtke, koja je nešto teža od karbonske verzije, ali zauzvrat nudi izuzetno privlačnu cijenu. Konstrukcija je napravljena od laganog polikarbonata. Kaciga koja nam je došla na test dolazi u jednostavnoj bijelo-plavo-crvenoj boji. Sam dizajn kacige je vrlo sličan Airohu te je izuzetno pogodan za vozače koji vole kacige s nešto “dubljom” kacigom.

Osim toga, sam otvor za naočale je dosta velik te čak i osobe s Oakley Airbrake naočalama, koje su kod nas izuzetna rijetkost, neće imati nikakvih problema.

 O'Neal 10Series (1) O'Neal 10Series (2) O'Neal 10Series (3) 

Kaciga dolazi s velikim brojem otvora na sebi, što bi trebalo osigurati dovoljan protok zraka kako bi vam se glava što bolje hladila, što u suprotnom slučaju može dovesti do zamagljivanja naočala, većeg znojenja i slično. O’Neal ima ujedno i poseban naziv za ventilaciju kacige, koji se naziva ACVS – Advanced Channeling Ventilation System. Kaciga dolazi u dvije veličine “ljuske.” Veličine XS, S, M su jedna, a L, XL i XXL je druga ljuska. Tako primjerice ukoliko ste kupili S veličinu, a zapravo bi vam odgovarala manja, možete to riješiti kupnjom druge podstave. Težina kacige iznosi 1150g (+/- 50g) za veličinu M, dok naša kaciga je veličine S i teška je 1.100g.

Po pitanju udobnosti, 10Series kaciga dolazi s dosta debljom unutrašnjošću naspram Airoh Terminator 2.1 kacige koju smo imali prilike isprobati. Unutrašnjost kacige je moguće gotovo u potpunosti izvaditi te oprati od npr. napornog treninga ili utrke. Ovdje moramo napomenuti kako je vađenje glavne postave nešto kompliciranije te treba biti malo oprezniji. Vizir kacige je podesiv te se regulira malim vijkom na vrhu kacige koji je dostupan tek kada se skine mali “poklopac” s vrha vizira.. Dodatna unutrašnjost ili vizir je moguće posebno kupiti u slučaju oštećenja. Jedna od mana kacige je što ne dolazi s MIPS podrškom, što je još jedna vrsta zaštite kod novih kaciga. Samo jedna kaciga iz ponude dolazi s MIPS zaštitom, a to je kaciga pod nazivom 10Series MIPS i dolazi jedino u žuto-crnoj boji.

S obzirom da kvalitetu kacige ne možemo ocijeniti nakon tjedan, dva, mjesec dana, jer osim udobnosti moramo vidjeti i kako će izdržati prve padove. Primjerice Airoh kacige su izuzetno lagane, ali su i dosta tanke te vrlo često dolazi do pucanja pri malo većem padu u što smo se i sami uvjerili. U ovom trenutku možemo kacigu ocijeniti samo po njezinom izgledu, kvaliteti korištenih materijala, udobnosti te naravno cijeni. Službeni uvoznik za O’Neal kacige je MotoŠipek, a osim ove, dostupne su također i druge serije iz O’Neal-ove ponude.