Nagl i Herlings pobijedili u Katru, Villopoto razočarao

MXGP

Kada je službeno izašla vijest da će četverostruki prvak Supercross-a, dvostruki prvak AMA Motocross-a, jedini pobjednik svih utrka na Monster Energy Cup-u, doći u MXGP i suočiti se s drugim vozačima, mnogi nisu mogli dočekati novu sezonu.

Katar je kao i inače bio domaćin prve utrke koja se ujedno održavala po noći uz pomoć reflektora. Mnogi su predviđali veliku borbu Cairoli-a i Villopoto-a, a upravo to je dalo dodatan poticaj drugim vozačima da što više napreduju i dođu iznenaditi. Upravo to se i dogodilo, ali prije toga idemo na MX2 klasu.

Katar se ujedno pokazao i kao staza koja zna iznenaditi pa smo mogli vidjeti brojne padove i to ne lagane. Video padova se nalazi na zadnjoj stranici.

MX2

Iako je izjavio da je nespreman i da vozi tek sa 70ak posto snage, Herlings je bio uvjerljiv i na treningu i u utrci. U prvoj vožnji je odstartao na iza vodećeg Pauls Jonass-a. Dylan Ferrandis je odradio dobre pripreme te je bio jako brz. Unutar par krugova, uspio je stići oba KTM vozača, proći ih i malo se odvojiti. Međutim pred kraj utrke, neobjašnjivo je pao u ritmu. Pošto snage ima, znači ili arm pump ili je nešto drugo bilo u pitanju.

Yamahin vozač Lieber se odličnom vožnjom uspio probiti na treće mjesto te je pokazao da je konkurent za postolja ove sezone. Prošlogodišnji prvak Tixier je razočarao te je završio tek na šestom mjestu.

Tim Gajser je zbog problema s vizom vrlo kasno stigao u Katar te je na kvalifikacijama bio lošije pozicioniran što je dosta utjecalo na njegov start. Međutim, nakon dovoljno sna, u prvoj utrci je pokazao da se na njega može ozbiljno računati te je ostvario četvrtu poziciju.

U drugoj utrci vrlo sličan scenarij, s tim da je Ferrandis najbolje odstartao. Herlings je odmah u idućem zavoju ušao u točak i prošao ga. Gajser je odlično startao te je bio u top 5. Nažalost, bio je kratak na jednom skoku te je završio van staze. To ga je bacilo na 11. poziciju.

Kawasakijevi vozači su imali svoje trenutke s padovima. Ferrandis je pao dok je bio na drugoj, Tixier dok je bio na šestoj poziciji, a Max Anstie je najgore prošao kada je pao na skoku koji je mnogima uzrokovao puno problema.

MXGP

Prva MXGP utrka je jako loše krenula za Villopoto-a, kojemu se ugasio motor odmah na startu te je krenuo daleko zadnji. Uspio je stići u prvom krugu zaostale vozače, ali mu je Butron ušao u motor te je još jednom pao. U nastavku se probio na 10. poziciju, ponovno pao i morao opet kroz gužvu.

Najbolje je u obje vožnje startao Nagl, koji je bio nedostižan na svom novom Ice One Racing Husqvarni. Nakon što je prošao Cairoli-a, Desalle je bio vrlo blizu Naglu, ali nije uspio napraviti zadnji iskorak. Malo čudna utrka i za branitelja naslova, koji je bio na drugoj poziciji, ali nije imao brzinu i završio na četvrtoj poziciji do kraja utrke.

U drugoj utrci skoro identičan scenarij, s tim da je ovaj put RV2 bio unutar top 10. Nagl najbolje odstartao i odvojio se od ostatka, dok se Desalle morao jako potruditi da bi došao na drugu poziciju ispred Paulin-a.

Cairoli je opet završio na četvrtoj poziciji, a Villopoto tek na sedmoj. Definitivno loš početak za dvojac od kojeg se najviše očekivalo. Međutim, svi znamo da prva utrka apsolutno ništa ne znači, a idući vikend se vozi u Tajlandu.

Sažetak utrka u Katru