Marko Leljak, novi prvak Hrvatske, otkrio nam je neke detalje u novom intervju-u

MX-Cro: U prvom intervjuu na novoj MX-Cro stranici, čast nam je to odraditi s novim ovogodišnjim prvakom u MX Open klasi, Marko Leljakom. Za početak, Marko pozdrav i čestitamo!
Marko Leljak: Pozdrav, hvala!

MX-Cro: MX2 prvenstvo ste osvajali, no kakav je osjećaj osvojiti naslov u trećoj sezoni otkako nastupate u MX Open klasi?
Marko Leljak: Lijepi osjećaj pogotovo zato jer u toj klasi to još nisam napravio, ovo je prvi put.

MX-Cro: Prije dvije sezone, vodili ste žestoke borbe s legendarnim Nenadom Šipekom, dok prošle i ove sezone napadaju mlade snage, Karas i Jaroš. Možeš li nam reći svoje dojmove, tj. razlike u borbama?
Marko Leljak: Svaka trka je na neki način borba bez obzira o kome se radi pogotovo kad iz nje izađete kao pobjednik . Imao sam velike borbe s Nenadom pogotovo kada smo vozili dvije klase tako da smo u danu imali četri utrke i zbilja je bilo napeto do kraja, a zadnjih dvije sezone su glavni konkurenti Hrvoje i Matej koji su sve bolji i bolji tako da je prvenstvo bilo napeto sve do kraja.

MX-Cro: Ove godine, voženo je svega 9 utrka. Kada si zapravo postao svjestan da bi ovo konačno mogao biti trenutak za osvajanje naslova prvaka? Ili si možda bio svjestan od početka sezone?
Marko Leljak: Nadao sam se tome i od početka to mi je bio cilj za ovu sezonu. Sezona je krenula dosta dobro. Bile su presudne zadnje dvije utrke prije ljetne stanke u Rakovom potoku i Petrinji za koje sam se dobro pripremio i zadao si cilj da moram pobijediti na njima i uspio sam pobijediti u sve četri vožnje i tu napraviti bodovnu prednost za zadnje dvije utrke na jesen

MX-Cro: Na kojim Hrvatskim stazama najviše voliš voziti i zbog čega?
Marko Leljak: Mladina, Kozarevac i Pakrac zato što su brze, tehničke i dosta zahtjevne kondicijski

MX-Cro: A koje su ti, pak, noćna mora?
Marko Leljak: Rakov Potok i Savski Marof

MX-Cro: Gledajući tvoje vožnje, dojma smo da si najkonstantniji vozač u prvenstvu. Ukratko, greške si rijetko dopuštaš, ali i ne riskiraš previše?
Marko Leljak: Sezona je duga, radi se o devet utrka. Treba biti konstantan, sve utrke zavrsiti i ne povrijediti se i dođe se do rezultata.

MX-Cro: Konkurenti su ti Karas i Jaroš. Danijel Božić je već malo iza vas trojice. Kako bi komentirao Karasa i Jaroša, koji ti je teži protivnik na stazi?
Marko Leljak: Oba su dobri vozači, a sad koj mi je teži protivnik to je teško reći jer to ovisi o stazi i situaciji na stazi, ali oba su dobri protivnici.

MX-Cro: Ove godine smo mogli svjedočiti, prema nama, tvojoj najboljoj fizičkoj spremi u zadnjih par godina. Kako teku tvoje pripreme i tko ti zapravo najviše pomaže u tome?
Marko Leljak: Kondicijski se pripremam sa trenerom Danijelom Miklečićem, koji me vrhunski pripremi tako da mogu odraditi kvalitetno sezonu na čemu sam mu jako zahvalan!

Marko Leljak (2)

MX-Cro: Uvijek vjeran KTM-u?
Marko Leljak: Da, na KTM-u sam od 2000. godine i zadovoljan sam s motorom.

MX-Cro: Prema tebi, i uz sebe, nabroji nam top 5 vozača u MX povijesti?
Marko Leljak: Jeremy McGrath, Antonio Cairoli, Ken Roczen, Tim Gajser, Jeffrey Herlings.

MX-Cro: Od mladih vozača, tko je trenutno najveći MX talent u Hrvatskoj?
Marko Leljak: To bi bili Nikola Hranić, Mia Ribić, Matija Kelava, Luka Crnković i Luka Križnik.

MX-Cro: Koji ti je najdraži trenutak u karijeri?
Marko Leljak: Kada sam prvi puta u Sloveniji pobijedio na EMX Open.

MX-Cro: U posljednje vrijeme ozljede te zaobilaze. Zbilja se rijetko vidi da padaš na utrci. Znači li to da si dosta oprezniji od teškog pada i ozljede ramena u Brežicama na EMX-u 2012.?
Marko Leljak: Pa to je dobro, tako neka i ostane. Dobro sam kondicijski pripremljen pa je manja vjerojatnost za pad i neku ozljedu. Ozljeda u Sloveniji je sigurno ostavila trag na meni kao što i svaka ozljeda ostavi. Možda malo više o svemu razmišljate pa ste i malo oprezniji nakon svake tako ozbiljnije ozljede

MX-Cro: Znamo da motocross zahtjeva poveću financijsku potporu. Tko ti je najviše pomogao u tome i možda kojim sponzorima bi se zahvalio?
Marko Leljak: Zahvalio bi se Moto-Špica KTM što sam imao dobre motore, Fuchs Silkolene, Šepić Commerce, Dom Križevci Mitas, Amd Held!

MX-Cro: Osim pomoći sponzora, vjerujemo da su tu bili i drugi ljudi koji su pomogli osvajanju naslova prvaka?
Marko Leljak: Zahvalio bi se cijeloj obitelji, prijateljima koji su me podržavali i ohrabrivali.

Marko Leljak (1)

MX-Cro: Koja su tvoja očekivanja za 2015. godinu? Glasine govore da bi mogao završiti svoju karijeru, a s druge strane mogao bi biti i glavni konkurent za osvajanje naslova iduće godine?
Marko Leljak: za 2015 još nije odreden plan ali će biti uskoro.

MX-Cro: Ukoliko odlučiš ipak voziti iduću godinu, da li postoji mogućnost da nastupaš na utrkama Europskog prvenstva?
Marko Leljak: Postoji mogućnost, ali će ovisiti o našem kalendaru i poklapanjima sa njime

MX-Cro: Marko, sretno dogodine i vjerujemo da ćeš opet biti naš gost na MX-Cro!
Marko Leljak: Hvala!

Slike: Damir Glavač